Operabråk i Köpenhamn

Har ni hört om operabråket i Köpenhamn? Ja det har rullat på i helgen, sedan det visade sig att överborgmästare Ritt Bjerregaard har tackat nej till en donation som skulle ge staden en bro till den nya operan. 

Detta monumentala bygge, som dominerar det norra hamninloppet ligger illa till kommunikationsmässigt på en konstgjord ö där det tidigare låg hamnmagasin och varvsdockor och med endast en smal tillfartsväg. Men den stormrika privata kreditfonden Realdania erbjöd Bjerregaard motsvarande 640 miljoner kronor för att bygga en bro från Nyhavn, ett underjordisk p-garage med en park ovanpå. 

Det är oklart varför socialdemokraten Bjerregaard och miljöborgmästaren Klaus Bondam från det liberala Radikale Venstre tackade nej. Vad som retat upp deras politikerkolleger är dock framför allt att de inte informerades om den tilltänkta gåvan, trots att Bjerregaard sägs ha fått erbjudandet redan i augusti - före budgetförhandlingarna då alla partier enades om att en fast förbindelse skulle bli för dyr.

Men Bjerregaard avvisar kritiken:

-Det var Realdania som ville att erbjudandet skulle vara hemligt, eftersom vi tackade nej, säger hon. Hon tillägger att ett p-garage skulle dra mer trafik till  stadens centrum på ett sätt som inte vore önskvärt. 

Miljöborgmästare Bondam har i stället presenterat ett förslag med snabba minifärjor från Nyhavn över till operan på Dokön.

Under fredagen fick dom två borgmästarna ta emot fler upprörda protester från övriga partier. Chefer och anställda vid operan skrev ett öppet brev, och dom andra konstnärliga institutionerna med 3 000 studerande - alla vill ha en bro i stället för pendelfärjor, liksom en stor del av Operapubliken som ofta är 1800 personer per spelkväll.
Efter denna storm förnyade fonden på eftermiddagen sitt gåvoerbjudande och en pressad Ritt Bjerregaard öppnade för en omprövning av beslutet. Fortsättning följer alltså.  

TT Sydsvenskan/Kulturnytt