Vad ska vi få se på svensk tv?

En majoritet av EU:s kulturministrar har klubbat igenom ett kompromissförslag till ett nytt TV-direktiv. Sverige hörde till de länder som röstade nej. Nu ska Europaparlamentet säga sitt i denna fråga och det är möjligt att förslaget ändras under den fortsatta behandlingen.

En majoritet av EU:s kulturministrar har sagt ja till allmänna riktlinjer om hur EU:s nya TV-direktiv ska se ut. De inneåller tre viktiga principer: Mediaföretag får arbeta över EU:s gränser utifrån lagar och bestämmelser i hemlandet, mer flexibla regler för TV-reklam och ett markerat behov av regler som skyddar allmänhetens intresse - i synnerhet barn. En stor minoritet av EU:s medlemsländer bl.a. Sverige är missnöjda och röstade nej till de nya reglerna bl.a. till den s.k ursprungslandsprincipen. De kräver att det nya TV-direktivet ska tvinga TV-bolagen i Europa att ta hänsyn till reglerna i mottagarlandet. Sverige protesterar mot att TV3 och Kanal 5 inte lyder under svensk lag när de sänder till svensk publik från Storbritannnien.

Både den förra och den nuvarande svenska regeringen har också kämpat för att de nya TVreglerna ska förbjuda TV-reklam riktad mot barn. Sverige protesterar mot att de nya reglerna tillåter att barnprogram som är längre än 30 minuter får avbrytas för reklam och för att de inte förbjuder alkoholreklam i TV.

Kerstin Brostrand

kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".