Svensk skapade Berlins tunnelbana

En svensk skapade den Berlinska underjorden? Ja, i dag öppnar en utställning på de tekniska museet i Berlin om den svenska arkitekten Alfred Grenander, som i början av förra seklet ritade ett 70-tal tunnelbanestationer i just Berlin.

Och i samband med utställningen ges också en antologi om Grenander ut av svenska kulturrådet i Berlin.

Huset på Wittenbergplats, en blandning mellan klassism och jugend är kanske Grenanders mest kända byggnad utan att någon berlinare förknippar den med hans namn, säger Aris Fioretos. Ytterst få vet vem Grenander är i dag, trots att hundratusentals människor går genom hans stationer varje dag, ser pelarna vid Alexanderplats eller som vid Nollendorfpalts, det något udda monumentet:

Själv har jag sett Gernanders på en minnestavla på en av stationerna i öst, på Frankfurter allè, men som sagt glömd. Han är bortglömd liksom de flesta som hör till hans samtid i Berlin. De försvann både fysiskt och snart också ur berlinarnas medvetmade när nazisterna tog över och efter kriget så uppstod nya kulturer, nya utmaningar och nya sammanhang. Grenander och hans generationkamrater var döda, eller så satt dom i exil i någon atelje på andra sidan Atlanten.

Grenander själv dog redan 1931 och kuriosa - han begravdes i Falsterbo.

Så hur kom han till Berlin - jo som student, han studerade vid Tekniska Högskolan och i en tid när Belin växte så fick, han snart arbete och blev så småningom en av de mest väletablerade arkitekterna. Tunnelbanestationerna ritade han mellan 1900 och 1930 då nätet byggdes ut. Att åka mellan stationerna är som att göra en tidsresa - ju länge ut man kommer, desto mer av modernism. Hans sista station Krumme Lanke - är nästan ren Bauhaus.

Kristian Åström.

kristian.aström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".