Jin-Sook So ställer ut ståltextil

Den koreansk-svenska textilkonstnären Jin-Sook So som ställer ut på Kulturhuset i Stockholm.

Inom textilen finns ju numera en rad material. Jin-Sook So arbetar med stålduk. Om man tar tunn stålduk och målar på den, färgar den eller till och med bearbetar den med blåslampa så händer det spännande saker med färgerna och ytan.

Hon arbetar ofta i färgskalan guld, brunt och beigt. Plus alla de metallfärgsschatteringar som kommer fram när man behandlar med värme.

Den här utställningen får mig att tänka på begreppet abstrakt. Rutor, rutmönster är abstrakta, men upprepas de blir det bilder. Ståldukslapptäcken. Och ett veckad stålduk blir ett litet universum. Och sätter man sen sidor på de abstrakta motiven får man plötsligt en låda. Och lådorna kan fyllas av egna tankar... Öppna lådor, öppna tankar.

Ja, så står jag där och funderar när jag möter Jin-Sook Sos riktigt djupskimrande textilkonst. Den visas på Kulturhuset i Stockholm fram till och med den 26 november.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".