Litterära myter ännu en gång

Ett av världens största litterära projekt pågår just nu, ett samarbete mellan 24 internationella bokförlag  i över 30 länder som gett kända författare i uppdrag att tolka och skriva om klassiska myter till glädje och lärdom för oss moderna själar. Målet är att ge ut tre böcker om året i 35 länder. Nu släppt två nya böcker på svenska. Jeanette Wintersons ”Tyngd” baserad på myten om Atlas och Herakles i översättning av Ulla Roseen och David Grossmans ”Lejonhonung” om myten om Simson översatt av Madeleine Rosenberg Cohen.

”Jag vill berätta historien igen”, säger Jeanette Winterson och det är också själva essensen av det här bokprojektet om myter. Myten lär oss nämligen en del om hur mänskligheten fungerar menar initiativtagarna.

Vad lär vi oss då i Jeanette Wintersons Tyngd och i David Grossmans Lejonhonung: myten om Simson? Ja de bägge författarna uppehåller sig kring ensamheten, hjältens vakuumliknande tillvaro utan gemenskap med andra gudar eller vanliga dödliga. Hur de hanterar tomheten och längtan efter samhörighet. Särskilt problematiskt är det med relationen till kvinnan som oftast har rollen som sängkamrat, frivillig eller tagen med tvång. Gemenskap kan ju trots allt inte beordras fram - inte ens av Gud självt. Frustration och oförmåga att förstå sitt fulla öde - det väcker tankar hos både halvgudar och läsare.

I Jeanette Wintersons Tyngd om myten om Atlas och Herakles, upptäcker halvgudarna samvetets beska sidor och funderar över sin tillvaro och sina behov. För Atlas som bär hela världen, Kosmos, på sina axlar ligger insikterna om det fria valet inbäddade i tre gyllne äpplen som han plockar. Med den nyvunna kunskapen skapar han en ny värld i drömmen, en trädgård på Mars. Å så till slut befriar han sig från sin börda, det vill säga att bära Kosmos. Winterson applicerar även utforskandet av jagets gränser i en parallell berättelse från nutiden - en historia om svek och det svåra att bära tyngden av det egna ödet.

David Grossman lär oss å se likheter mellan Simsons öde och staten Israel. Myten om Simson - sonen till den infertila kvinnan som får ett barn med guds hjälp, å detta barn vars öde är att strida mot filisteerna för å befria det judiska folket. Hans akilleshäl är håret, om det klipps av förlorar han sina gudomliga krafter. Grossman plockar isär myten om Simson och analyserar varje del. I jämförelsen mellan myten och dagens Israel skriver han så här om den militära styrkan:

”det kan verka som om vetskapen om att militärmakten är extremt stark inte riktigt sjunkit in i det israeliska medvetandet, inte inlemmats på ett naturligt sätt under flera generationer. Vilket kanske förklarar varför attityden till denna styrka, vars förvärvande så ofta har setts som ett mirakel och inget annat, har en benägenhet att förvrängas. ”

Och det är här när Grossman drar de nutida parallellerna som hans historia bränner till och ger en djupare insikt. För det krävs nog att författarna verkligen berättar historien igen och sätter den i relation till nuet för att mytserien ska bli riktigt rolig att läsa.

                                                                Naila Saleem

Naila Saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".