Historiska museet söker sponsorer för att behålla den fria entrén

Frågan om den fria entrén på statliga museer har blivit något av detta års kulturella följetong. Sedan den nya regeringen i sin budgetproposition slog fast att reformen skulle skrotas för alla över 19 år, har debatten om för- och nackdelarna med gratis inträde böljat rejält igen Igår tog det hela ännu en vändning.

Historiska museet i Stockholm som var allra först ut i projektet och igår meddelade de att de INTE är beredda att skrota projektet - trots regeringens beslut. Museets styrelse konstaterar att museet fördubblat antalet besökare i stort och fyrdubblat antalet museieovana besökare. Slutsatsen är att det är angeläget att försöka behålla möjligheten till gratis entré för alla.

Styrelsen har gett museieledningen i uppgift att hitta nya vägar att täcka kostnaderna för reformen -  ungefär 1,5 miljoner kronor, genom att söka en eller flera företag eller organisationer som är intresserade av att sponsra den historiska verksamheten - något som ju också ligger helt i linje med den nya regeringens intentioner.

Två flugor i en smäll alltså, om allt går vägen - glada besökare och tillfredställd kulturminister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".