Stockholms Filmfestival inleds

I dag, den 16 november 2006, startar Stockholms Filmfestival. 170 filmer från 40 länder visas under 10 dagar. Roger Wilson har skärskådat programmet.

Stockholms svt-festival.

Ja, så skulle man kunna sammanfatta Stockholms filmfestivals utbud av svensk film i år.

Det är kommande tv-serier som Snapphanar, AK3 och Mästerverket är de stora svenska titlarna på årets festival.

Nu försöker arrangörerna i och för sig reparera skadan med att bjuda på några halvfärdiga filmer i Work in progress - som till exempel filmatiseringen av Jonas Hassen Khemeris roman Ett öga rött. Och Roy Anderssons Du levande. Ja, man har till och med vikt sitt lifetime achievement award åt en svensk - Lasse Hallström. Men lite tunt känns det förstås av en festival som gärna vill jämföra sig med den i Göteborg.

Å andra sidan kan man hitta svenska kopplingar där man minst anar det. Som i den argentinska Buenos Aires 1977 - som handlar om en man som kidnappas av militären och förs till ett brutalt fångläger. Boken som filmen bygger på är skriven av idrottsfilosofen Claudio Tamburrini - som ju faktiskt bott i Sverige sedan han flydde från Argentina - efter just de händelser som beskrivs i boken. Och filmen.

Men ska man vara riktigt rättvis så har ju faktiskt Stockholms filmfestival aldrig varit så fixerad vid det svenska. Snarare har man ju velat ge en fläkt av den stora världen. Och i mycket är den sig lik. Årets sexprovokation är den egentligen rätt så naivt romantiska Shortbus. Årets indiegigant är Darren Aronofsky - som efter filmer som Pi och Requiem for a Dream nu gästar festivalen med The Fountain.

Däremot så är det väl ett tecken i tiden att festivalen nu expanderat till Kista, där man visar ett litet urval av filmer nästa helg. Visst, det är med betoning på actionspäckade filmer, men bara det att den ofta lite internt stockholmsinnerstadscoola festivalen lämnat centrum tycker jag känns som ett stort steg ut i verkligheten.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".