SVT Drama håller stilen

I kväll börjar Sveriges Televisions nya dramaserie ”Mästerverket”, fyra avsnitt med manus av Hans Renhäll, i regi av Linus Tunström. Berättelsen följer den osäkre prästen Christer som vill ha ny takmålning i kyrkan: ”Jag skulle vilja att det fungerade som en nystart, ett ställe där man kan börja om!”

Det händer märkliga saker i det lilla samhället när Uno, som inte någon vanlig konstnär tar sig an Christers beställning. Många kommer att få en nystart, vare sig de vill eller inte.  

I ”Mästerverket” samsas det jordnära med det vagt övernaturliga: det är jaktlaget och kyrkan och otrohet i baksätet på bilen. Och en man som kanske också är en hund: Uno som sätter saker i gungning och framför allt då den manliga ordningen och auktoriteten.

Linus Thunströms regi håller i en historia som skulle kunnat skena iväg, det är dröjande och krypande. ”Mästerverket” låter sig målas upp bit för bit i grågröna nyanser, som är utsökt fångade av fotografen Anders Bohman.

Det är väl värt att sätta på TV:n ikväll kl 20, SVT1.

                                                       Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".