Musikfri dag i England

Tänk er ett helt dygn utan musik...inga Cd-skivor eller musik i ipoden, ingen skvalande bakgrundsmusik...eller i radio, för den delen heller. Idén kommer från just en musiker, Bill Drummond, KLF-Drummond, som har utlyst en tyst dag i Storbritannien.

Denna tisdag har fått namnet ”no Music day” och upplägget är kort och gott:

Ingen musik alls bland 60 miljoner britter idag. Det är i alla fall påbudet från den gamle popmusikern Bill Drummond - som säger sig ha tröttnat på att musiken bara finns överallt, utan att vi reflekterar över det....som ett slags tapet till vardagen...Här ofta i varuhus och butiker, på offentliga platser som tunnelbanan...för att inte tala om allt människor lyssnar på via bärbara apparater och i hemmet. Och så i radio förstås.

Hur många som nu lyder uppmaningen och verkligen trycker på stopp-knappen, det återstår att se. En relativt ny och uppmärksammad radiostation i London ska i alla fall delta i exprimentet. Det är Resonance FM som redan nu är känd för sin stora blandning av program - och som då och då kan sända rena ljudprogram, till exempel bandningar från olika platser i naturen eller bara en klocka som står och tickar och går.

Maria Eksedler

maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".