Solzjenitsyns samlade verk på ryska

Ryske författaren och Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyns samlade verk ska komma ut på ryska. Det är första gången alla 30 volymer publiceras i Ryssland, mycket av materialet har aldrig publicerats tidigare, inte heller i väst. I veckan presenterade hustrun inför ett stort pressuppbåd de tre första volymerna.

Med tanke på situationen för litteratur och författare här i landet trodde inte Alexander Isajejevitsj och framförallt väntade inte sig att han skulle få en chans att ge ut allt han skrivit, förklarade författarens hustru Natalja Solzjenitsyna när de tre första av 30 volymer presenterades inför ett stort pressuppbåd.

Den 87 årige författaren själv är för svag och sjuk för att framträda offentligt. Hans hustru berättade att han hoppas, men inte tror att han kommer leva länge nog för att se den sista volymen komma ut. De tre som kommit har han vid sin sängkant och stryker stolt över dem som han klappade en katt, enligt hustrun. Böckerna är tänkta som hyllning inför författarens 90 årsdag 12:e dec 2008, men förlaget räknar inte med att få ut alla volymer förrän 2010.

Ett av de ännu opublicerade verken är R-17 en dagbok, som Solzjenitsyn förde under de 25 år det tog att färdigställa Det röda hjulet. Det är en ny utgåva av den historiska roman författaren skrev om februarirevolutionen 1917, den som sågs som en kort seger för liberala krafter i Ryssland. Romanen i tio delar påbörjade Sozjenitsyn för 70 år sedan 18 november 1936 som universitetsstudent.

I väst är Solzjenitsyn framförallt känd för sin Gulagarkepelagen och för En dag i Ivan Denisovitjs liv, som båda handlar om författarens sju år som politisk fånge först i ett fångläger i Kazakhstan och sedan tre år till i inre exil. En dag i Ivan Denisovitsj liv gavs ut 1962, under Nikita Chrustjovs tid av avstalinisering. Men några år senare blev författaren tystad igen och Gulagarkipelagen smugglades ut på 70 talet för att publiceras först i väst, liksom andra verk. Bara via samizdat, underjordiska tidskrifter kunde ryssarna läsa Solzjenitsins Första krets och Cancerkliniken.

I de nya volymerna Gulagarkepelagen publiceras för första gången lägerfångarnas fullständiga namn. 1970 fick Solzjenitsyn Nobels litteraturpris och fyra år senare utvisades han från Sovjetunionen och berövades sitt medborgarskap. Nu är det den ryska staten som via en helägd bank subventionerar nytrycket. Förläggaren Boris Pasternak säger att banken bidragit med motsvarande 800 000 kronor till projektet och förlaget hoppas så småningom på vinst och fler tryckta böcker än de första 3 000.

Böckerna kommer få stor utgång till bibliotek och studenter, säger Pasternak.

Författaren levde i exil tills han 1994 återvände till Ryssland och var till en början mycket kritisk till det han såg. Men när president Vladimir Putin tillträdde blev det bättre enligt författaren, som på senare år sällan framträder och då oftast talar mycket om vikten av religion och rysk nationalism. Enligt hustrun har intresset för författarens böcker vuxit på senare år, särskilt efter att en del av verken blivit tv serier och fått en ny yngre publik, som i fallet Den första kretsen.

I en arkivintervju från ryska tv:n förklarade Solzjenitsin sin syn på litteraturen i Ryssland idag:

Litteraturen har främst ansvar inför Gud och mänskligheten. En författare är i det avseendet inte fri att skriva vad som helst, utan har ett ansvar att leva upp till. Sådana författare har alltid funnits i Ryssland och jag hoppas att det också kommer finnas i framtiden.

Maria Persson Löfgren

maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".