OJ Simpson: Om jag hade gjort det

I USA har ett mycket uppmärksammat bokbråk i natt tagit en helt ny vändning.

Sällan har väl det populära rubrikordet ”rasar” haft en sån relevans. För här i USA har folk verkligen ”rasat” sedan det i förra veckan blev känt att den förre detta fotbollstjärnan OJ Simpson hade skrivit en bok med titeln ”If I did it” - ”Om jag hade gjort det”.

OJ Simpson anklagades ju på 90-talet för mordet på sin ex-hustru och hennes nye pojkvän - och det blev en rättegång som hade allt vad amerikansk press kan begära..... blod, mord, en idrottssuperstjärna, en svart man, en vit kvinna. OJ Simpson friades senare för morden, men bland en stor del av amerikanerna var han för alltid stämplad som mördare.

Och så i förra veckan, stod det klart att mediemogulen Rupert Murdochs bolag ska sända två timslånga intervjuer i FOX News med OJ Simpson - och att ett av Murdochs bokförlag samtidigt ger ut Simpsons bok, där OJ Simpson alltså skulle berätta hur han skulle ha mördat ex-frun och pojkvännen OM han nu verkligen hade gjort det.

Men ungeför där gick gränsen för det amerikanska folket. Dom rasade.

TV-kritiker rasade, debattörer rasade, ja till och med dom anställda på FOX News rasade.

Men så i natt kom den något oväntade vändningen. Rupert Murdoch - en man som gjort sig känd för att inte värja sig för något, och framför allt inte för att be om ursäkt - gjorde en hel pudel. Mediemogulen själv skriver i ett pressmeddelande att boken inte kommer att ges ut och tv-intervjuerna aldrig kommer att sändas. ”Jag håller med det amerikanska folket om att det var ett illa övervägt projekt” skriver Murdoch.

Vad som händer med dom 25 miljoner kronor som OJ Simpson ska ha fått för projektet - det är det ingen som vet.

Sara Stenholm

sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".