Saudarbiens första spelfilm delar landet.

Just nu pågår Stockholms Filmfestival som under sina tio dagar vältrar sig i över 170 filmer från över 40 länder. Bland den finns romantiska komedin Keif Ahlal eller Today and Tomorrow som den heter på engelska. Det är kärlek och kvinnors frigörelse som utgör handlingen i denna Saudiarabiens allra första spelfilm. Regissören Izidore Musallam, själv palestinsk kanadensare, menar att kärlekshistorien delat landets kritikerkår i två läger, de som älskar och de som hatar frigöreslebudskapet.

Det är svårt att ropa något annat än hurra för Keif Alhal. Det är förvisso en tunn och teatralt spelad relationskomedi, men den utmanar på ett mycket modigt sätt de konservativa krafterna i det oljerika kungadömet.

Filmen handlar om Sahar som vill bli journalist, hennes odräglige bror som vill gifta bort henne med en rättrogen kompis, och hennes underbart snälla och liberala pappa som vill att hon ska få leva sitt liv. Det finns så klart en kille också - konstnären som skapar film och teater - som Sahar gillar och hennes bror hatar. Intrigerna och förväxlingarna är många men budskapet tydligt: även saudiska kvinnor har rättigheter och ett nej tack till äktenskap ska tas på allvar och respekteras så som det faktiskt står skrivet i Koranen.

Vad är det då som är så kontroversiellt med Keif Alhal?

Jo, manusförfattare och regisör står på förändringarnas sida: Vi får bland annat se kvinnor köra bil, nått som är förbjudet i verklighetens Saudiarabien. Det är också mycket hud och sexiga kläder vilket får storebror att gå i taket. Och när han och hans giftassugna kompis stormar in på Sahars tidning för att skälla ut den skribent som skrivit positivt om en ny fri teatergrupp framstår dessa konservativa unga män som enbart korkade förtryckare .

Att det överhuvudtaget blivit en film kan man tacka Prins Alwaleed bin Talal för - en av landets mer reformvänliga prinsar. Det är hans bolag som i några år drivit den här idén. Men några biografer finns inte i Saudiarabien så hugade saudier åker till Bahrain och andra mer liberalt sinnade grannländer, för att se Today and Tomorrow. Denna hyllning till alla dom i arabvärlden som vill ha en utveckling bort från sharialagar och religiös styrning.

Naila Saleem

naila.saleem@sr.se