"Little Miss Sunshine" - ett skrivbordsalster på vita duken

Filmen ”Little miss sunshine”, regisserad av äkta paret Jonathan Dayton och Valerie Faris. De långfilmsdebuterar efter att tidigare gjort sig namn som rockvideoregissörer. Det tog sisådär 5 år att få ihop finansieringen av ”Little Miss Sunshine”, men när filmen var färdig gjorde den succé på viktiga amerikanska Sundancefestivalen. I morgon är det svensk premiär. Elin Claeson recenserar.

I ett och samma hus bor: en Nietzsche-fascinerad tonåring som avgivit tysthetslöfte, en farfar som snortar heroin i badrummet, en pappa som pratar om att ”förverkliga-dig-själv-med-mitt-vinnande-9-punktsprogram”, en gosigt rund 7-åring som är upptagen av att bli skönhetsmiss, en homosexuell Proust-professor till morbror som nyss försökt ta livet av sig och en mamma som går upp i limningen.

Jo men...

Sätt sedan allihop i en illgul, stånkande och knappt ihopsvetsad Volkswagen-buss och - swosch! ut på motorvägen för att hinna i tid till en barn-skönhetstävling... Efter ett flertal tokerier, hysteriska utfall och fullständigt icketrovärdiga scener har alla lärt sig en massa om varandra och om sig själva och kanske blivit lyckligare människor.

Det här är en så kallat ”alternativ” film; en film med hjärta som det heter. Ett ambitiöst projekt som, tyvärr, vill famna alldeles för mycket. För trots ett flertal bra, ja tillochmed strålande, skådespelarinsatser och ja iallafall en handfull lyckade skämt blir ”Little miss sunshine” inte mer än ett experiment, där familjens icke-fungerande kommunikation stryks under med fyrdubbla streck. Ett lite pretentiöst uttänkt skrivbordsalster alltså, som hämtat ur någon alternativfilmshandbok för optimistiska förstagångsfilmare.

                                                             Elin Claeson