Verklighetens Afganistan i fransk film

Afghanistan och det spirande motståndet mot den ryska invasionen på 1980-talet är ämnet för en ovanlig film, som häromdagen gick upp på biograferna i Frankrike. Ovanlig inte minst för att den spelats in i Afganistan nu, under dagens förhållanden. Filmen heter Etoile du Soldat - Soldatens stjärna och bygger på romanen, som också är verk av Afghanistankännare Christophe de Ponfilly.

Ryssarna kommer, skriker den lilla flickan skräckslagen i en filmscen och bultar på en port. Året är 1984. Det har redan gått fem år av krig efter Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Miljontals afghaner är på flykt runt henne och utomlands, och de sovjetiska styrkorna härjar besinningslöst.
Gränsen mellan dokumentärt och fiktion suddas ut i filmen Etoile du Soldat, Soldatens stjärna. Den bygger på fragment ur verkligheten, men är fiktiv.
Berättarjaget är en rysk soldat Nikolaï, som tas tillfånga av mujaheddinstyrkor trogna gerillaledaren Massoud.
Han drömmer om en framtid som musiker, men har slängts rakt in i blod och strid.
En soldat som Nicolaï fanns i verkligheten bland Massouds fångar. Han dog sedermera i Pakistan och precis som i filmen mötte han i Pansjirdalen en fransk journalist. Fransmannen var filmaren Christophe de Ponfilly, en känd utrikesreporter och dokumentärfilmare, som redan 1981 tog sig in och därmed inledde sin långa relation till landet.

Filmen har spelats in på plats i Afghanistan, där våldet nu tilltar och många tusen människor dödats bara i år. Skådespelarna är hämtade ur Massouds tidigare styrkor och även från Ryssland, vilket bör ha höjt farofaktorn. llt. Filmteamet gjorde enorma vandringar på höga höjder och genom bergspass, med attackplan över huvudena.
Producenten Fréderic Laffont menar att det var filmarens 25-åriga erfarenhet, som gjorde inspelningarna möjliga.
Det hela har trots allt just blivit ett dokument över ett absurdt krig. Utan pekpinnar, närgånget och mänskligt. Christophe de Ponfilly dog i maj.

Alice Petrén

alice.petren@sr.se