Nina Stemme glänser i Straussopera

En sällsynt och utsökt juvel eller borgerlig sentimental bagatell – Strauss opera Arabella, från 1933, är inte någon opera som spelas ofta på svenska scener och åsikterna är ofta skilda om den här operakomedin.

Nu i helgen var det dags för den tredje uppsättning någonsin på en svensk scen och premiären skedde på GöteborgsOperan, ett operahus som idogt arbetat med just Strauss operor. Tidigare har man med stor framgång spelat Salome, Elektra, Rosenkavaljeren och Die Frau ohne Schatten. Då har oftast Yannis Houvardas stått för regin, nu är det den tyske regissören Christof Loy.

Huvudrollen görs av Nina Stemme och vår recensent heter Per Feltzin.

Det är lite operettvarning över berättelsen. I Wien finns två systrar i en luspank men högrankad borgerlig familj. Den äldsta dotter måste giftas bort rikt så familjens status kan räddas. Den yngsta måste förkläs till pojke för att inte konkurrera med den äldste i den här delikata situationen.

Och till familjen kommer en hemlighetsfull man... från ett annat land, han heter Mandryka....

Scenografin är som ett dockskåp, en tydlig bild av ett kvävande instängt liv. Herbert Murauer har gjort rum som glider fram över scenen sidledes. Det, och stora vita skjutväggar som i sin tur också rör sig sidledes, gör så att det blir rörelse i det enkla, stillsamt borgerliga dockskåpsmöblemanget från ett obestämbart 1900-tals mitt. När den utomstående Mandryka kommer är det verkligen något nytt som dyker upp.

Den här gestaltningen av tyske Christof Loy visar att Strauss opera Arabella inte behöver vara sentimental yta utan tydligt handlar om människor som våndas. Det vi ser på scenen är en sak som bidrar till det, men det hade inte fungerat utan det vi hör.

Dirigenten Olaf Henzold är chefsdirigent på Den Norske Opera i Oslo. Han har verkligen lyckats med hela Strauss-paletten. Ensamma oboer hörs, likaså enskilda stråkar och ändå förs vi in i helheten med alla de olika tempoväxlingarna. Mycket skickligt. Både gästande sångare och de från GöteborgsOperans ensemble gör sitt allra bästa och hjälps mycket av scenografin som kastar ut rösterna. Mandryka sjungs av barytonen Anders Larsson som verkligen får fram sitt utanförskap. Rösten är vild men hela tiden i enlighte med partituret. Kristina Hansson som systern Zdenka har ibland svårigheter med volymen och forcerar ibland för att nå ut. Men själva essensen, tolkningen är oantastlig.

Men i en klass för sig står ändå Nina Stemme. Hennes sopran har en mörk, djup, skön botten men mitt i finns en klarhet som glänser. Med den här orkestern och med den rösten hör jag hur Strauss tänkte kring den här kvinnan som är stolt och stark men fast i tiden.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

SR P2 sände premiären direkt och sändningen kommer att finnas för lyssning på P2 hemsida.

ARABELLA

Lyrisk komedi i tre akter av Richard Strauss

Libretto Hugo von Hofmannsthal

Dirigent: Olaf Henzold, Regi: Christof Loy, Scenografi och kostym: Herbert Murauer, Ljus: Reinhard Traub

I rollerna:Greve Waldner: Anders Lorentzson, Adelaide: Helena Holmberg, Arabella: Nina Stemme, Zdenka: Kristina Hansson, Mandryka: Anders Larsson, Matteo: Johan Weigel, Greve Elemer: Ingemar Anderson, Greve Dominik: Harald Tjelle, Greve Lamoral: Markus Schwartz, Fiakermilli: Eir Inderhaug, En spåkvinna: Ulrika Tenstam, En hotellportier: Iwar Bergkwist, Welko: Joel Rosenlund, Djura: Erik Enqvist, Jankel: Markus Liljedahl, Kortspelare: Patrik Stinzing, Per-Anders Hedlund, Jonas Landström

GöteborgsOperans Orkester och Kör