Ett nygammalt succérecept går till final

I morgon fredag är vi framme vid finalen i den långa tävling som hållit svenska barnfamiljer, och en hel del andra, i ett strypgrepp under hösten. Antingen Erik eller Markus kommer att vinna Idol 2006 och gå mot skivkontrakt och en oviss framtid. Mattias Berg kommenterar.

Med Idol har tv-mediet valt en ny väg. Eller kanske en nygammal väg.

Mycket har ju redan sagts om programmet inte minst om juryns systematiska förnedring av deltagarna. Från de inledande sågningarna av de sämsta till de nyckfulla avrättningarna av de bästa i direktsändning.

Men med Idol i TV4 och TV 3:s danstävling Floor Filler har talangjakten kommit tillbaka från femtitalet. Och den är yngre än någonsin. För efter ett decennium av dokusåpor, där tävlingarna bara har handlat om att intrigera bäst eller ha mest silikon innanför brösten, gäller det nu att visa upp sin begåvning.

Det går en linje från Snoddas till Idol. Rader av förmågor, som kan spela kam eller vifta på öronen, står på den linjen. Folk som kan någonting, gör någonting även om vi inte alltid tycker att just det de kan är värt att kunna.

Nästa steg är den nya amerikanska tv-serien Art Star, där oetablerade konstnärer tävlar om att få störst publik och flest recensioner.Talangjakten har då nått ända in i den mest svårtillgängliga kulturvärlden.

Det är en rätt absurd utveckling. Men hellre ser jag konstnärer sälja sig i Art Star än blondiner prostituera sig i Big Brother.

                                                         Mattias Berg