Bortspolad i ett förtjusande kloak-London

”Bortspolad” är den svenska titeln på ”Flushed away” - en ny animerad film som har premiär i morgon.

Filmen är ett möte mellan två olika tekniker: Aardman Animations, kända för lerfigurer som Wallace och Gromit, samarbetar i ”Bortspolad” med Dreamworks som gjort några av de senaste årens mer framgångsrika digitalt animerade filmer, som ”Shrek”. Det kan med andra ord se ut som figuerna är av lera, men det är de alltså inte. Hursomhelst, Jenny Teleman bänkade sig i biofåtöljen.

Men ska vara på bra ogint humör för att inte åtminstone skrocka lite farbrortorrt här och där och då och då, åt det överväldigande charmtrolleriet i ”Bortspolad”.

En ganska högljudd hetsklippt saga om den fina burmusen Robby från Kensington, som ensam i smoking, i flickrummet trött lekande med sin barbiedocka, blir överfallen, lurad och nerspolad i toan av en fet huligankloakråtta från underklassen.

Ner följer färden mot kulturkrocken, klassuppvaknandet, jakten på rubinen, den omtumlande kärleken och nyorienteringen för den borklemade aristokraten i mötet med det genuina avloppsfolkets eget London. En fantastisk sorlande nostaligiskt Dickenspoppig jättestad, byggt av konsservburkar, bananskal, och gamla örontops där allt händer på tjockaste hamnråttedialekt.

Vissa kommer med rätta sakna det loja smältande rörelsemönstret hos en äkta leranimation i ”Bortspolad”. Och ledset notera en viss stel, stressad dataritad blick i råttorna ögon och miner. Ett alltför skränig ton som inte alls skulle passa Wallace and Gromits blygsamhet och underskruvade vänlighet.

Men för oss andra finns:

De franska ninjagrodorna som kan en fras på engelska. Vi ger upp!

Prins Charles övergivna gosepadda som blivit ond och skapat ett rum åt skönheten

Den jättelika frusna vågen av brittiskt fotbollsurin som hotar hela råttsamhället.

Och de späda sjungande sniglarnas dans. Djupt nere i skuggorna.

Allt som är förtjusande är inte lera här i världen.

                                                       Jenny Teleman