Linje Lusta i skuggan av Brando

I en nersliten lägenhet i ett överhettat New Orleans utspelas en destruktiv katt- och råttalek som kommer betyda slutet för Stella, Blanche eller Stanley. ”Linje Lusta”  är Tennessee Williams klassiska pjäs från 1947 som hade premiär på Broadway och den filmatiserades 1951 med bl.a. Marlon Brando och Vivian Leigh.

Pjäsen spelas just nu på Stockholms stadsteater, i regi av Göran Stangertz, Storasyster Blanche Du Bois spelas av Helena Bergström, Stanley Kowalski görs av Fransisco Sobrado och lillasyster Stella Kowalski av Elisabet Carlsson. Kulturnytts Jenny Teleman tog plats i salongen.

Två sorters maktspel är det som vrider sig genom  ”Linje Lusta”. Det mellan könen, att varje kvinna oavsett ålder, intelligens, ställning, eller erfarenheter alltid automatiskt befinner sig i underläge gentemot varje man. En inställsam, manipulativ arg liten varelse tvingas hon bli, frustrerad på gränsen till galenskap av att förminska sig så.

Det andra hårdspända tråden som vibrerar genom pjäsen är klasskriget. Att överklassens människa oavsett om hon är numera är fattig som en råtta, försupen, omoralisk och vansinnig alltid befinner sig i överläge mot den född under. Som när helst kan överösas med bottenlöst förakt.

Här står striden mellan Blanche, kvinnan av börd och Stanley, mannen av folket. Ett trögt, rasande slagsmål om vem som av födslorätt ska få sätta foten på vems nacke.

Men Stockholms Stadsteaters föreställning har förutom själva pjäsen också en en film att förhålla sig till. Elia Kazans svartvita mördarklassiker med Marlon Brando som ett nästan parodiskt sensuellt, primitivt polskt handjur. Och Vivien Leigh som den vissnade sydstatsskönheten på väg att krackelera efter att ha lekt uppskruvad docka ett helt kvinnoliv. Instängda i en överhettad lägenhet i New Orleans.

Och såväl temat som denna film är ett jättebök för ensemblen på Stockholm stadsteater. Dels för att scenografin och hela scener är kopierade nästan rakt av ur den. Samma mörka heta bakgård, soplukt, jazztoner och sunkiga dyscha. Dels för att Helena Bergström gör tvärtom och brottar sig ur Vivien Leighs krossade psykotiska porslinsdocka och gör en egen, råstark, rappkäftad och skojig Blanche. Och mitt där emellan får stackars unge Francisco Sobrado stå lämnad. På jättescenen. Med uppgiften att försöka spela Marlon Brando. Jomen faktiskt. Det är så att ingenting har hänt med Stanley, sen dess. Så Sobrado är tvungen att försöka slita av sig t-tröjan som han, glida bredbent som han, rya som han. Mot en Blanche som skulle kunna vara hans sarkastiska retsamma tonårsmamma. En maktförskjutning i kriget som får hela föreställningen att tippa från början utan chans att räta upp sig. Inte ens i händerna på heta och genomtänkta biroller eller enstaka glänsande Blanchemonologer.

Så vad ska man egentligen göra med figuren Stanley kan man undra. Om man nu ska fortsätta spela den här pjäsen. Hur ser han ut, dagens klass- och könssoldat? Hur ser hans ilska, maktlöshet och frustration ut? Har den kostym kanske?Kan han till och med prata känslor? För knappast dricker han öl, spelar poker och delar ut örfilar längre. Stanley, kvinnors och bögars värsta fiende. Den mannen har nog ändå fått förlorarstämpeln för gott. Så till att undersöka en dagens Stanley skull en regissör faktiskt kunna använda Linje Lusta. Nåt annat iallafall än att förälskat vinka med en svettig undertröja. Till en cool gammal film.

                                                     Jenny Teleman