Turnerpriset till tyska

Det som brukar kallas för det brittiska nobelpriset i konst - Turnerpriset - delades ut i London igår kväll.

Det blev jubel för Tomma Abts, 38 år och ursprungligen från Kiel i Tyskland - ovanlig som pristagare både för att hon är kvinna och född utanför Storbritannien.

Hon får priset på motsvarande cirka 350.000 kronor för sina målningar. Och de är speciella i den bemärkelsen att alla är lika stora: 48 centimeter gånger 38 centimeter.

Hon börjar varje målning utan att ha bestämt sig i förväg för vad hon ska göra, säger hon. Sedan blir det just det som dyker upp i hennes tankar för stunden - skuggor och streck, ibland med starka färger, ibland mer dova nyanser.

Och själv verkade hon glad, men kanske något fåordig, vid ceremonin:

- Tack, det är verkligen en ära, tack alla på Tate, sa pristagaren.

Turnerpriset kallas ofta för det brittiska nobelpriset i konst - och delas ut till personer yngre än 50 år.

Det inrättades 1984 med den engelske 1700-talskonstnären William Turner som förebild. Sedan dess har pristagarna och deras kreationer ofta väckt starka reaktioner och debatt.

Förra året till exempel var det en konstnär vid namn Simon Starling som fick äran och pengarna. Han belönades för sitt ganska säregna projekt: han byggde om ett skjul till en båt... Reste längs floden Rhen och sedan plockade han isär sin båt och gjorde den till ett skjul igen.

Den som är i London kan njuta av - eller kanske förundras över - årets pristagare samt de nominerade på Tate Britain, utställningen pågår till den 14:e januari.

Men senare planeras en stor utställning med verk från alla pristagare genom åren.

Maria Eksedler

maria.eksedler@sr.se