Finska dysterhetsklassiker

Här under polstjärnan ligger nu vårt hemland... två av Finlands ledande pop- eller rocksångare som sjunger duo: Kari Tapio och Ville Valo. En sång om detta magra och fattiga land högt uppe i Norden. Den här versionen finns med på en cd, utgiven lagom till självständighets- eller nationaldagen idag sjätte december. ”De dystra sångernas land” (Synkkien laulujen maa) heter skivan. Ett antal artister och sångare har gjort nya och, om man så vill, tidsenligare versioner av de låtar som i våras och somras kandiderade i Helsingin Sanomats och Radio Citys stora läsar- och lyssnartävling om Finlands dystraste låt och inspelning genom tiderna. Vår Nordenkorrespondent har gråtit sig igenom skivan:

(Lyssning av reportaget rekommenderas starkt!)

Hintrikka Peltoniemis sorgmarsch. Det var den som i somras till sist vann tävlingen om alla tiders dystraste låt i Finland. Sin text, om en avliden kvinna i sin grå lilla stuga ute på myren i norr, där hennes gubbe en gång gått ner sig, fick låten inför en inspelning på 50-talet av Tapio Rautavaara, legendarisk sångare, och olympiamäståare i spjut för övrigt. Lauri Tähkä gör den nu på nytt:

Musik...

Men, säger jag, inte äger Lauri Tähkäs version det ömsinta vemod miljoner finländare älskat hos Tapio Rautavaara. Så kanske hade den finländska allmänheten varit bättre betjänt av att få alla de gamla originalinspelningarna från dysteherhetstävlingen på en skiva istället. Patinan, tidsandan går förlorad och ersätts inte alltid med något nytt. Men trots det, också de nya versionerna verkar sälja hyfsat. Anna Eriksson sjunger Eppu Normaalis stora hit från 1982, ”de sorgliga sångernas land”. Om den finske mannen i landet där i norr som dricker sitt brännvin och misshandlar sin kvinna och sina barn:

Musik...

Åtskilliga är de sociologer, musik- och folklivsforskare som funderat över den finska nedstämdheten, längtan bort, längtan bortom, eller varför en så stor del av den finska proggmusikvågen på 70- eller tidigt 80-tal gärna tog upp grymma, sociala eländesteman på ett vis vi inte hörde mycket av i Sverige... och de gick hem. Siiri Nordins variant av Tuomari Nurmis Helsingforsslangvariant av klassikern ”Mor, tänd lampan”:

Musik...

Mamma, mamma, tänd lampan.. grabben är på väg att dö bort ifrån gänget... han vill se, när han skall till att dö... kan det bli dystrare än så, mitt i det finländska decembermörkret?

Bengt Lindroth

bengt.lindroth@sr.se