Kjell Westö vinner Finlandiapriset

Igår (8/12) delades 2006 års Finlandiapris ut i Helsingfors, dvs motsvarigheten till Augustpriset i Sverige. Vinnare blev Kjell Westös roman ”Där vi en gång gått”. Åter ett exempel alltså på den finlandssvenska litteraturens styrka just nu. Prissumman är på hela 26 000 euro (c:a 240 000 eller en kvarts miljon SEK). Men Kjell Westö, som varit nominerad tre gånger förut, kunde hålla känslorna i styr.

Finlandia-pristagaren Kjell Westös balanserade vinnarglädje förminskar inte det faktum att hans roman ”Där vi en gång gått” fått lovord i finländska medier som just ingen annan under året. Här skildras ett antal livsöden i den generation som var ung vid tiden för Finlands frigörelse från Ryssland, som ju bl a ledde till 1918 års blodiga inbördeskrig. Ödena vävs ihop till en krönika över det moderna Finlands första årtionden. Lovorden har kommti också i Sverige. Boken är ju gu’bevars skriven på svenska.

Annars har årets utdelning av Finlandia-priset föregåtts av en del kritiska inlägg. Dels har finländsk romankonst beskyllts för att idag vara allt för ointellektuell och föga samtidskritisk. Dels har det här och var på finskt håll hörts missnöje över alla finlandssvenska författarframgångar. Förra året gick priset till Bo Carpelan. Monica Fagerholm fick förra årets Augustpris i Sverige. Två av årets kandidater var finlandssvenskar och två av kandidaterna dessutom bosatta i Sverige. Kjell Westö själv tog lätt på den här sortens finsk svenskhets i segerintervjun i finländsk radio. (Lyssna gärna i detlaj på hans svar.)

Bengt Lindroth

bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".