Reaktioner i Chile på Pinochets död

I går kom ju beskedet om att Chiles förre diktator Augusto Pinochet avlidit. Hela kvällen och natten har olika reaktioner förmedlats - många jublar, andra gråter.

Vi ringde upp journalisten Juan Diego Spoerer som efter många år i Sverige för några år sedan återvände till Chile. Han vann Stora Journalistpriset 1999 för radiodokumentärerna Pinochets klasskamrater och Farbror Neumann.

Juan Diego Spoerer berättar att man i Chile tillslut inte tagit Pinochets hälsa riktigt på allvar. Hans vacklande hälsa debatterades mycket redan för knappa tio år sedan, under rättsprocesserna i England och Spanien. Då var det många som ansåg att den svaga hälsan var ett svepskäl för att slippa rättegång. Han kallades med en viss syrlighet Den engelske patienten.

Under söndagen var situationen likadan. Ingen tog någon speciell notis om allvaret i hans hälsotillstånd, man talade återigen om återuppståndelsen.

I de flesta tidningar, tidskrifter och tvmagasin under helgen hade man förvisso uppe frågan kring Pinochets hälsa, berättar Spoerer, men ingen diskuterade den reella frågan: Vad skulle hända om han verkligen dog?

Många var oerhört besvikna att han aldrig fick stå till svars i rätten för de många anklagelserna. Han var på ett sätt en död man, onåbar, fast han var vid liv, berättar Spoerer.

Det har gjorts jämförande undersökningar i Spanien och Chile kring hur länge efter en diktatur man påverkas av diktatorn. I Spanien, femton år efter Francos död, menade 20 procent av folket att han fortfarande påverkade folket i landet.

I Chile, femton år efter att Pinochet avgått, svarade hela 75 procent av folket att Pinocheteran fortfarande påverkade samhället.

Spoerer berättar fortsättningvis att många av dem som nu är ute på gatorna, både de som firar och de som sörjer, är människor som var mycket unga då Pinochet regerade, några knappt ens födda.

Det finns ett Chile före Pinochet och ett annat efter.

Och framtiden är mycket oklar.

Per Feltzin/Juan Diego Spoerer

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".