Ordfront i ekonomisk kris

Ordfront förlag som befinner sig i ekonomisk kris. Förlaget som ger ut författare som John Ayvide Lindqvist och Kjell Eriksson ansökte igår om företagsrekonstruktion hos tingsrätten, vilket bland annat innebär att betalningarna inställs. Fredrika Morén är vd för Ordfront.

- Från och med idag har vi tre månader på oss att göra någon sorts uppgörelse med våra fordringsägare, och under tiden jobbar vi med att se över företaget för att kunna rekonstruera det och driva det vidare.

Ordfront är inte bara ett förlag utan också en förening, en tidning och en bokklubb. Och när man nu tappat mycket medlemmar så har också omsättningen i bokklubben minskat. Och en rad dyra värvningskampanjer senare står nu hela företaget med tom kassa.

I vanliga fall brukar vinsten från bokutgivningen kunna betala underskottet, men så inte i år. Nu delar man upp företaget i två delar. En föreningsdel med tidningen och en kommersiell del med förlag och bokklubb - samtidigt som man jagar nya delaägare bland förlagskollegor. Men är inte det då början på slutet för den unika konstruktion som Ordfront varit. En förening och folkrörelse som drivit ett stort framgångsrikt förlag.

- Det hoppas vi inte, säger Fredrika Morén. Det är fortfarande så att föreningen fortfarande kommer att vara ägare till både förlaget och tidningsdelen, även om vi är öppna för nya delägare. Jag ser det som oerhört viktigt att Ordfront finns kvar med sin utgivning av skönlitteratur och samhällsdebatterande böcker.

Att allt inte stått rätt till på Ordfront har varit klart en tid. Redan tidigare har förlaget gjort sig av med tidningar som Grönköpings veckoblad och Lyrikvännen, som tagits över av andra förlag.

En gång i tiden kunde Ordfront leva gott på sin utgivning av böcker skrivna av Henning Mankell - en succé som i stort sett betalade all övrig verksamhet i förlaget. Men Mankell gick vidare och startade ett eget förlag - Leopard. Men enligt Fredrika Morén handlar dagens kris inte om någon försenad Mankelleffekt.

- Nej, det tycker jag inte. När Mankell försvann kom 80-90% av intäkterna från hans böcker, men nu har vi idag en bredd på utgivningen och är inte alls lika känsliga nu. Men vi reagerade inte tillräckligt snabbt när vi tappade medlemmar och bokklubbsförsäljningen gick ner.

Men företaget gick i alla fall ihop under Mankell-tiden i alla fall.

- Ja, men om man tittar på förlagsdelen så har den gått med vinst alla år utom förra året.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".