Danmarks hemliga krig på svensk tv

I ett extrainsatt Dokument Utifrån i kväll kan vi se en omdebatterad dokumentär. I Danmark har Danmarks hemliga krig väckt mycket ilska och debatt sen den visades för en vecka sedan. Filmen driver tesen att danska soldater bistått amerikanska styrkor i en hantering av fångar, en hantering som inte överensstämt med Genevekonventionens bestämmelser. Roger Wilson har träffat regissören Christoffer Guldbrandsen som gjort en suggestiv film där man redan i inledningen klipper mellan teckningar av olika tortyrmetoder och bilder på den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen.

Dokumentären Danmarks hemliga krig riktar egentligen bara in sig på en enda huvudfråga. Om de danska politikerna höll sitt löfte om att de danska styrkorna i Afghanistan skulle följa genevekonventionen - kring hur man behandlar fångar i krig.

Men hur var det i så fall möjligt när man samarbetade med amerikanska styrkor som inte gjorde det?

Och visste inte de danska politikerna att danska soldater överlämnade fångar till amerikanska armén - fångar som sen utsattes för våld och tortyr.

Men sakfrågan har saknats i debatten om filmen, säger Guldbrandsen.

- Frågorna som vi behandlar borde inte bli monopoliserade av varken höger eller vänster - de borde vara överens om om universella frågor om mänskliga rättigheter. Det överraskade mig att den danska debatten blivit så politiserad, men kanske har jag bara varit naiv.

I en ledarartikel misstänkliggjorde man upphovsmännen på grund av att det var svårt att få reda på hur mycket de danska skattebetalarna på olika sätt betalat av filmens budget. Med den konspiratoriska slutsatsen att producenterna kanske var tvungna att göra klart filmen av ekonomiska skäl, trots att deras bevisföring egentligen inte höll. Vad själva bevisföringen bestod av diskuterade man däremot inte.

- Filmen handlar om vad som händer när små stater ger sig uti krig med stormakter? Även neutrala sverige borde fundera på riskerna med att börja bedriva utrikespolitik med fredsskapande styrkor istället för fredsbevarande, säger Guldbrandsen.

Kritiken mot honom som person tar han däremot med ro.

- De säger att jag är manipulerande, tendentiös och en lögnare. Men så länge de inte påpekar några faktafel så gör det inte något.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Danmarks hemliga krig visas i kväll 14 dec 2006, SVT 1, klockan 22.00.

I går kunde Danmarks Radio berätta att den danska regeringen nu frikänt sig själv i den här saken. Inför Folketinget utrikesutskott har man redogjort för allt och menar att man inte vilselett vare sig folket eller Folketinget. Man har inte registrerat fångar, det är det enda som man gjort fel, säger den danska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".