Svenskarnas historia så populär

I går kväll inledde Fredrik Lindström tillsammans med producenterna Tarik Saleh och Karin af Klintberg den nya serien Världens modernaste land. Det handlar den här gången om vår svenska historia och det första programmet gav återigen mersmak. Lindström pratar på sitt vanliga virituosa, men lätt garderande sätt och bildspråket känns nytt och rätt. Nygammalt - ängsligt men hjärtligt.

Men det är inte bara där intresset för vår historia syns. Nordisk Film har under året samlat på sig mängder av svenskarnas egna filmer. I ett upprop i somras sökte man efter gamla 8 och 16 milimetersfilmer gömda på vinden. Vardag eller fest allt skulle med.

De här filmerna har man sedan redigerat och ställt samman med annat arkivmaterial.

Det här är Emelie Thyberger - redaktör för projektet Svenskarnas egen historia.

Och de fortsätter att leta.

 

Efterfrågan har varit stor och de tio DVD är slut på många håll, nya kopior är på väg. Men också nya filmer. Nu har man sorterat dem efter regioner, men man vill nu satsa på ämnen, fenomen.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".