Public services avtalstid kortas

I vår Riksdag diskuterade man i går regeringens budgetförslag för kulturområdet år 2007.

Den mest förväntade och kanske också den principiellt viktigaste frågan var den om det förkortade sändningstillståndet för public service-bolagen. Alltså Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

I debatten hördes bland andra socialdemokraten Margareta Israelsson.

Nu blev det som regeringen ville, inga ledamöter i alliansen gjorde revolt trots att till exempel Kristdemokraterna annars inofficiellt ställt sig något undrande över förkortningen. Nästa avtal gäller alltså bara tre år i stället för som tidigare beslutat sex år.

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth förklarar bakgrunden.

 

Ett första resultat av att avtalsperiodens slut läggs tidigare är att 65% av textningen av sändningarna med svenskt ursprung nu ska ske redan år 2009 i stället för 2012. Formuleringen ”vid avtalsperiodens slut” gäller fortfarande även om längden i sig förkortats.

Dessutom har man sagt ja till att SVT får ta betalt när sändningarna sker offentligt. De har upphovsrätten till programmen och den ska inte kränkas.

I samband med den kommande utredningen om public service meddelade Centerpartiet igår att man nu kan tänka sig att överge licensfinansieringssystemet. Man letar nu efter ett sätt att ta det via skatten. Ett förändrat medielandskap är det främsta skälet till den här ändrade hållning, berättar man i morgonens Svenska Dagbladet. Av de borgerliga partierna är det nu bara kristdemokraterna som står fast vid att licensen ska behållas.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".