Litteraturpris till Finlands utrikesminister

För en bok som ”kastar nytt ljus över landets politiska historia”. Så löd juryns motivering när det finländska litteraturpriset Finlandiapriset delades ut i går till ingen mindre än landets utrikesminister, socialdemokraten Erkki Tuomioja. Han tog hem fackboksklassen med ”En strimma av rött”, som inte är den enda bok han skrivit under sin ministertid. Tuomioja är också en flitig artikelförfattare och recensent.

Erkki Tuomioja är en av de få aktiva toppolitiker i världen som också räknas som sant ledande intellektuell i sitt eget hemland. Med boken ”En strimma av rött” kammade Tuomioja alltså hem det prestigefyllda Finlandia-priset i fackboksklassen. En bok om hans egen mormor, Hella Wuolijoki, en av det finländska 1900-talets märkligaste kvinnogestalter. Kommunist och kapitalist på samma gång, författare till några av landets mest populära folklustspel. Tillsammans med landsflyktige Bertolt Brecht skrev hon ”Herr Puntila och hans dräng”. Verket bygger på nya dokument om Hella Wuolijoki i, som undertiteln lyder, ”revolutionens tjänst”.  Om nu Erkki Tuomiojas framgång inspirear kollegan Carl Bildt till att satsa på Augustpriset återstår att se.    

                                                                 Bengt Lindroth 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".