Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsten, makten och pengarna. Del 1.

Bildkonstnärsfonden är konstsveriges tyngsta stipendieinstans, men en del av de stipendier som fonden delar ut går till styrelseledamöterna själva, efter att de avgått från styrelsen. Det visar en granskning som Kulturnytt gjort.

Bland de tolv ledamöter som avgått sedan 2001 har åtta efteråt sökt och fått stipendium eller bidrag, efter att beslut tagits av deras före detta kollegor. Men Sune Nordgren på bildkonstnärsfonden ser inget problem i detta. (Reporter: Stefan Westrin)

Bland de tolv ledamöter som avgått sedan 2001 har åtta efteråt sökt och fått stipendium eller bidrag. I praktiken innebär det att många konstnärer har sökt pengar från sina gamla styrelsekollegor.

- Att styrelseledamöterna får stipendier efter att de lämnat fonden är egentligen inte speciellt märkligt egentligen, säger Sune Nordgren, ordförande för bildkonstnärsfonden.

- De är ju aktiva och bra konstnärer, och annars hade de ju inte heller suttit i fonden.

Roland Beijer är kritisk.

- Det är inte okej att man kan sitta och bestämma om stipendier och sedan avgå och söka stipendier från sina gamla styrelsekompisar, säger Roland Beijer.

- Det måste ju vara en slags jäv, tycker jag.

Bilkonstnärsfonden har i uppdrag att fördela statliga stipendier och bidrag till bild- och formkonstnärer. Det handlar om mellan 60 och 70 miljoner kronor om året. I en av de förordningar som styr styrelsens arbete står att

”Den som skall handlägga ett ärende är jävig: om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående.” 

Men att man skulle vara närstående för att man suttit i samma styrelse är något som Sune Nordgren förnekar.

- Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Att ha suttit i samma styrelse är väl knappast att definiera som närstående.

Flera av de tidigare styrelseledamöter som söker stipendier sätter det högt på sin meritlista i ansökan att de själva just suttit i styrelsen.

Men det här är inte något som påverkar bedömningen, säger Sune Nordgren:

- Det är inte det vi bedömer, vi bedömer ju deras konstnärliga kvalitet.

Konstnären Roland Beijer säger att det argumentet för ”rent crap”:

- Bara begreppet ”konstnärlig kvalitet” finns ju egentligen inte, det är något helt subjektivt, säger han. Han fortsätter:

- Och när du sedan får vänskapsband inblandade i bedömningen, så inser ju alla att det är omöjligt att hålla sig helt fri och ren i en sådan situation.

Sedan 2001 har tre av styrelsens medlemmar själva fått stipendium, medan de suttit i styrelsen. Det är för att de blev tilldelade långtidsstipendium innan de blev invalda i styrelsen, ett stipendium som alltså fortsätter betalas ut också under de år då stipendiaterna sitter i styrelsen.

Martin Wickström har under de tre år som han suttit i styrelsen kunnat plocka ut 355 000 kronor ur den fond vars pengar han är satt att fördela. Och han kan förstå att de konstnärer som får avslag på sina stipendieansökningar ser på det med viss skepsis.

- Ja. Men eftersom detta inte är ett formellt fel så kan jag inte se det som ett stort problem.

Stefan Westrin

stefan.westrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".