Gripande dansk kärleksskildring på bio

Den danska filmen ”En såpa” är kanske inte den mest förväntade juldagspremiären på bio. Filmen handlar om en kärlekshistoria mellan en transperson och hennes granne och den vann en silverbjörn på filmfestivalen i Berlin tidigare i år. I den ena huvudrollen ser vi svenske David Dencik, känd bland annat från tv-serien ”Lasermannen”.

I samma slitna hyreshus bor två kvinnor. En av dem är Charlotte, som just dumpat sin man på ett brutalt sätt. Hon flyttade helt enkelt ut när han var bortrest. Hon är bufflig, tuff och blir gång på gång besviken på alla töntar som hon dejtar. Ingen verkar vara tillräckligt mycket man för henne.

På våningen under bor Veronica, en transperson som tidigare hette Ulrik, men som iförd peruk och täckande smink går och väntar på att hennes känsbyte ska beviljas. Hon försörjer sig som prostituerad, med inriktning på en kinky kundkrets. Men är egentligen en romantisk själ, som tillbringar dagarna med att titta på tvålopera på tv. Ovissheten om framtiden tär på henne.

Och mellan det omaka paret - Charlotte och Veronica - utspelas en alldeles osannolik och fängslande kärlekshistoria. De stretar emot, och känner sig obekväma i hela situationen, men dras ändå till varandra, medan könsidentiteterna och könsrollerna flyter runt. Är Charlotte attraherad av Veronica eller Ulrik? Håller de på att hamna i en lesbisk eller heterosexuell relation? Vem erövrar, vem är erövrad. Frågorna finns där i bakgrunden, men ställs aldrig rakt ut - det här en film som trots sina drastiska vändningar jobbar subtilt, försiktigt och extremt smart.

Mycket tack vare debuterande Pernille Fischer Jensen som regisserar ett briljant manus skrivet av en av Danmarks mest flitiga filmförfattare - Kim Fupz Aakeson, i en film som blivit till genom projektet New Danish Screen. Ett nytt filmstöd som startat efter det att danskarna skrotat sitt novellfilmssystem.

Och ”En såpa” är just ett bevis på att man kan skapa stor dramatik, trots att budgeten är låg. Och på att man kan hitta det allmängiltiga och gripande i de allra mest extrema av situationer.

Sen hänger också mycket på David Denciks känsliga rolltolknings som transpersonen Veronica. Han gör henne med ett varsamt underspel, som aldrig ger efter och blir klichéfyllt. Han blandar manligt och kvinnligt i en öm och kärleksfullt tolkning som bär hela filmen.

Och så här under de allra sista flämtande dagarna av filmåret 2006 kan jag helt säkert säga att ”En såpa” är årets allra vackraste kärleksskildring på bio.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se