Farnaz Arbabi - 2006 års teaterpersonlighet

För Kulturredaktionens teaterkritiker Anneli Dufva var det inte svårt att i år utse årets teaterpersonlighet - inte när samma regissör stått bakom två av årets mest intressanta uppsättningar.

Farnaz Arbabi heter regissören, hon är född 1977 i Teheran, Iran, hon är utbildad på Dramatiska Institutets regilinje (i Stockholm), hon är också verksam som dramatiker och har bland annat skrivit pjäsen Brev till en ängel.

Under 2006 har Farnaz Arbabi regisserat Invasion, skriven av Jonas Hassen Khemiri, på Stockholms Stadsteater och den uppmärksammade versionen av Mobergs Utvandrarna producerad av Länsteatern Blekinge-Kronoberg i samarbete med Riksteatern. 

Båda föreställningarna är fortfarande möjliga att se. Invasion på Stockholms stadsteater spelas t.om den 21 januari. Utvandrarna kommer under våren att turnera över hela landet i Riksteaterns regi.

Anneli Dufva intervjuar Farnaz Arbabi som bland annat svarar på frågan om hur hon arbetar som regissör.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".