Hitlers fäder

Varifrån kom nazismen? Var fick den sina idéer och ideologiska impulser? I boken ”Radikalare än Hitler?” har sociologen Göran Dahl undersökt nazismens idéhistoriska mylla, och funnit alltifrån mystiker till miljövänner - och August Strindberg.
  Kjell Albin Abrahamson har läst.

Massmördaren Hitler var inte den yttersta gränsen, det fanns ett bråddjup också nära honom. Jag säger nära honom, inte till höger eller vänster om Hitler, ”varianter av fascism och nazism kan vara vänsterorienterade”, skriver Göran Dahl, alltså same difference som engelsmännen säger.
  Göran Dahl tar upp ämnen som hittills varit rätt magert utforskade. Vad är nazismens rötter och vilka är nazismens ättlingar? Hitlers nationalsocialistiska parti spelade första fiolen men det var en hel orkester som deltog i det stora mytiska germaniseringsprojektet. Kristendomen skulle ersättas med en gångbar myt om tyskarnas ursprung, Tysklands vadan och varthän. Nyckelord blev Heimat, Blut und Boden, Lebensraum och det svåröversatta völkisch som är långt mer än folkligt.
  Massor av personer, också kulturgiganter som August Strindberg deltog i den här processen, påfallande många av de så kallade forskarna använde sig av adelskap och akademiska titlar som saknade täckning. Fint skulle det vara. Det är underhållande och skrämmande att läsa om all rappakalja och gallimatias som för inte så länge sedan togs på blodigt allvar och att Sverige inte alls spelade någon undanskymd roll.
  Att vara djurvän och vårda naturen var utmärkta nazistiska drag bland annat med Europas första naturreservat. Men flera ekologiska initiativ stötte på partrull. Efter kriget försvann många nazister till Latinamerika och sedan till arabvärlden där den antisemitiska propagandan togs emot med öppna armar. ”Tyska krigsveteraner och krigsförbrytare var mycket delaktiga i den negativa bild av judar som efter kriget förstärktes i arabiska länder”, skriver Göran Dahl vars bok slår ut ett par hyllmeter av den årliga omtuggningslitteraturen om nazismen.

Kjell Albin Abrahamson