Sexigt ostbröd? Tysk komiker gör succé

Den tyske komikern Helge Schneider är just nu aktuell i dubbel bemärkelse. Förutom att han spelar Hitler i en komedi, som har premiär i de tyska biosalongerna nästa vecka - och som vi då återkommer till - så ligger han även på den tyska topplistan, men en något underlig sång. Super sexy Käsebrot, något som fått vår korrespondent att undra över den tyska musiksmaken.

Första gången jag hörde låten, var i bilen. Radion var på och min spontana tanke, jag minns den väl - var - den här radiostationen vill inte ha några lyssnare. Jag trodde att det rörde sig om en töntig 60-tals kuplett, kanske från någon revy, eller från den årliga karnevalssäsongen i Rhenlandet där de herrar som ger intryck av att annars vara de mest hämmade, tar på sig lustigkurrehatten och skämtar förbestämt, på beställning. Men jag hade så fel.

Super sexy Käsebrot, är en hit - och det är den tyska multiartisten Helge Schneider som är ansvarig för landsplågan. Han spelas flitigt på radion, självklart dyker Helge upp i talkshow på TV och här i Berlin är hans konserter utsålda. Han musikliska parodier med helt utflippade och ibland helt vansinniga texter har gjort honom till en av Tysklands mest uppskattade komiker.

En annan hit är Katzneklo. Kattbajslåda från 2003.

Och förresten varför skulle inte Käsebrot kunna bli en hit i Tyskland, ni kanske finns den fete Guildo i melodifestivalen år 1998. Guildo valdes av den tyska tv-publiken som fick ringa in, för att han var så usel- och där kanske förklaringen finns - musiksmaken här är ibland uttryck för en ironisk distans till det etablerade, en släng av anarkism, och i en sådan utsträckning, att något som är riktigt uselt t.o.m kan bli en hit.

Kristian Åström

kristian.aström@sr.se