"The Host" - en monsterfilm för dig?

Den som följ de senaste årens sydkoreanska filmunder har all anledning att söka sig till svenska biografer från och med fredag - då är det nämligen premiär för ”The Host” av Bong Joon-Ho.

I Han-floden som flyter genom Seoul har ett utsläpp skapat ett monster - ett slags jättelikt fiskyngel. Som äter folk förstås. Den lite korkade huvudpersonen Gang-ho, förlorar sin dotter i kaoset monstret sprider, men kanske är hon ändå vid liv.

”The Host” lyckas både vara klassisk asiatisk monsterfilm och ett gripnade drama om en far, hans familj och hans dotter, där skräcken kring förlusten av barnet är vida värre än något monster i världen.

Sedan är det på sedvanligt sydkoreanskt bakvänt vis också lite roligt när det borde var som obehagligast och så en släng kritik i miljöfrågan, samt småelak satir över myndighetsmissbruk och amerikansk imperialism. Allt är svidande snyggt gjort, det är skarpt tecknat foto och ett deppigt grådis över Seoul.

Så även om epitetet monsterfilm kan låta avskräckande - ”The Host” av Bong Joon-Ho har någonting för alla.

                                                       Måns Hirschfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".