Erik Beckmans samlade dikter

Han kallade sig Jordbeckman och utkom under sin livstid med sju stycken diktsamlingar, som nu har samlats, och återutges med förord av poeten Fredrik Nyberg. Författaren, dramatikern, poeten och folkhögskoleläraren Erik Beckman, mannen bakom detta märkliga alias, som levde mellan åren 1935 och 1995 är en kanoniserad särling i senare svensk litteraturhistoria.

Han var en flitig pjäsförfattare, bland annat för Radioteatern. Romanerna Hertigens kartonger, Kameler dricker vatten och Inlandsbanan fascinerade, och fortsätter att fascinera nya läsare efter de senaste årens nyutgåvor. Och idag utkommer en ungefär 400-sidiga volym med Beckmans lyrik samlad för allra första gången. Kristofer Flensmarck har läst den.

”En dikt men det

kan jag nog inte”

Så inleder Erik Beckman sin sista diktsamling från år 1987, som har den monumentala titeln Två dikter. Raderna kan läsas som en programförklaring för hans poetiska verksamhet; en poetik. Men visst kunde han, (bara inte riktigt på samma vis som andra kunde, och kan). Snarare handlade det nog om en stark vilja att inte skriva dikt som andra skrev dikt. Ja, diktsamling och diktsamling förresten* Erik Beckman själv värjde sig mot alla sådana stränga kategoriseringar. Han var nog, som poeten Fredrik Nyberg påpekar i sitt utmärkta förord, ”en litterär sabotör * en röv”.

Debuten skedde 1963 med den konkretistiska samlingen Farstu. Här pekas diktens motiv ut med näsan! Vad menas egentligen med det? Jo, kanske att poeten hellre riktar uppmärksamheten ut mot omvärlden istället för inåt i själen. En metod han förblev trogen. Som han skrev, ”En dikt kan gott nöja sig med att rätt och slätt peka ut föremål och företeelser. Bra pekat är bra skrivet.” Klart är att Beckmans projekt präglas av en sorts anarki, som nästan helt stänger ute metaforer, och som med hjälp av ordvitsar och ordvrängeri skildrar världen i en skrattspegel. ”Röven” är till exempel namnet på Beckmans allra viktigaste diktjag. Eller ska man säga poetisk figur? Dikterna har, vid sidan av samtida konkret poesi och konst, en hel del inslag av den sorts studentikos humor som Hasse och Tage och även Povel Ramel stod för. Och det är i denna lekfulla och stundtals ironiska berättandesfär jag oftast vill placera honom. Men allt är inte bara skoj. Ordprakt och underfundigheter blandas med utryck för ensamhet och ödslighet, och ordentligt allvarligt blir det i sista samlingen Två dikter där förintelsen i Auschwitz diskuteras. Hans böcker var på samma gång väldigt öppna och på samma gång väldigt stängda, och det är kanske precis så som de är menade att uppfattas. Som det står i samlingen Kyss er! från 1969: ”Själv en röv och osedvanligt lärd

och skriver som jag vill och så som följer”

Hur står sig Beckman i dagens litterära klimat? Jodå - fantastiskt bra faktiskt. Faktum är, att om en nu levande författare skulle skriva och publicera ett sådant här material, så skulle knappast någon höja på ögonbrynen. Annat än åt resultatet förstås. Så modernt är det! Och många är de samtida svenska poeter som på ett eller annat vis verkar eller har verkat i Beckmans spår - Stig Larsson, David Vikgren, Malte Persson, Bengt Emil Johnson och Elise Ingvarsson, för att nämna några. Ja Beckman har definitivt lyckats med konststycket att vara modern på 1900-talet, att överleva sin egen död, att träda över till 2000-talet och fortsätta att vara ännu mera modern. Med den här generösa samlingsvolymen, som dessutom innehåller tre extra dikter, befästs Erik Beckmans gärning som poet ytterligare. Och frågan är om han inte är som mest modern nu.

                                             Kristofer Flensmarck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".