14-årsdrömmar i Rosa - the movie

Det började som en tecknad serie i Kamratposten, det blev böcker, det blev en tv-serie och nu har det blivit en långfilm också – Livet enligt Rosa.

Måns Gahrton och Johan Unenge är skaparna bakom denna nu 14-åriga stadsflicka med popstjärnedrömmar. För filmregin står Manne Lindwall, som också regisserade tv-serien och i rollen som Rosa, Anna Ryrberg.

Anneli Dufva har sett Rosa the movie, som filmen heter.

Det här är en film som fungerar – som tveklöst kommer att sjunga sig in i hjärtat hos många flickor i 10-12 årsåldern. För vem vill inte identifiera sig med en tjej som är söt, ganska tyst, men som i hemlighet skriver låtar och som till sist får alla sympatier? Ja, det är nog många skulle jag tro – och det är möjligen bara ett vuxet jag som tycker att den här filmen är orättvis – att Rosa som i den här filmen ljuger och är sur och inte gör en enda schysst grej, inte alls borde komma så lindrigt undan som hon gör.

Möjligen skulle skaparna av filmen svara och mena att hennes dåliga beteende är ett utryck för att hon inte är sig själv, och att filmens budskap är just: var dig själv.

OM det är så – då klarar sig Rosa the movie. För i övrigt är den full av trovärdiga och personliga tonåringar. Rosas pojkvän Ville, spelad av Freddy Åsblom, är hur rar som helst när han ska ta sig från Stockholms skärgård till Gotland, utan pengar, men med ett helt fång rosor – för att visa Rosa att han, minsann, kan överraska henne. Och hennes rumskompis gothtjejen Gabriella, är den man önskar vore filmens huvudperson – svartklädd , svår och sann.

Och kollomiljöerna på Gotland och de inklippta sekvenserna med popstjärnan Rosa – de kontrasterar precis som de borde mellan verklighet och drömmar.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se