Svart rumänsk filmkomedi

12:08 Öster om Bukarest heter den rumänske prisbelönte regissören Corneliu Porumboius film som hade svensk premiär igår kväll (18 jan 2007). Han fick debutant priset i Cannes 2006 och nu är han i Stockholm på besök. Hans film, en svart komedi handlar om två män som blir inbjudna till den lokala tv-stationens ägare för att berätta om sin stund av revolutionär lycka, dagen då folkmassorna tvingade Rumäniens diktator Nicolae Ceauşescu att fly Bukarest i en helikopter.

Kulturnytt träffade regissören.

Jag kommer ihåg revolutionen, säger Porumboiu. Jag var 14 och hade spelat pingis på morgonen och kom hem just 12.08. Min familj satt framför tvn och var väldigt entusistiska. I flera dagar satt vi där och såg vad som hände i Bukarest. Jag upplevde revolutionen framför tvn.

Alla har sin version av revolutionen. Alla för in den i sin egen personliga historia. Jag ville visa alla dessa små historier och sanningar. Till exempel såg jag en pratshow på tv för sex år sedan. Där försökte de svara på frågan om det var en revolution eller inte. Så jag tog den här verkliga tvhändelsen och efter det skrev jag ett manus till filmen.

Men, avslutar Porumboiu, filmen är om nuet. Om det splittrade Rumänien, ett öde landet delar med många andra före detta kommunistländer.

Negar Josephi