TV-version av Bernsteins Candide

På söndag eftermiddag kan man bänka sig framför TVapparaterna för att se Voltaires klassikersatir Candide i musikalisk bearbetning av Bernstein och sedan i sin tur i en modern scenisk bearbetning av Robert Carson, en uppsättning gjord för Theatre du Chatelet i Paris.

Och det är verkligen något att se! Och fundera kring. Och sätta sig rakt upp i tvstolen och tänka: va f..... Och sen - så bra.... det böljar fram och tillbaka mellan överdrifter och samstämmighet. Men hela tiden proffsigt gjort på alla plan.

Candide är ju berättelsen om den unge mannen som reser jorden runt och upplever katastrofer på löpande band, krig är vardagsmat för honom, totalt elände likaså. Men eftersom han lever i den bästa av världar biter inget på honom. Lika käck och opitmistisk står han där - för att till sist bestämma sig för att odla sin trädgård.

I den här versionen vi nu får se, är allt placerat i ett spann mellan 1950-talet och nutiden. Boken - och Bernsteins tolkning - talar om europeiska Westfalen. Den här nya uppsättningen talar om West Failure - alltså Västra misslyckandet. För nu är vi i princip helt och hållet i USA. Det är rosenrött och fasansfullt - det är nutid och satiren är cynisk och både träffsäker och plakatmålande.

Blair, Bush, Chirac, Putin och Berlusconi ligger på varsin luftmadrass iklädda endast små badbyxor i landens flaggor. Immigrationskontrollen i New York är en naturlig del, Marilyn Monroe likaså. Vi ser allt genom en gigantisk tv. Också när Ku Klux Klan dansar ringdans...

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se