Fredrik Wadström om mordet på Dink

I fredags sköts den turk-armeniske journalisten Hrant Dink ihjäl i Istanbul, och i helgen har en 17-årig man gripits för mordet. Dink, var redaktör för den tvåspråkiga tidningen Agos och han skrev regelbundet om folkmordet på armenierna, i det ottomanska riket under första världskriget.

2005 dömdes han till ett halvt års villkorligt fängelse för att ha förolämpat den turkiska identiteten, i enlighet med den ökända paragraf 301 och han levde sedan länge under hot.

Kulturnytts Fredrik Wadström kommenterar.

De turkiska ultranationalisterna som länge hotat Hrant Dink har visserligen undanröjt en obekväm röst i den turkiska och internationella debatten. Men ofrivilligt har de också satt ljuset på tankar och strömningar de helst vill kväsa.

Hrant Dinks roll på den internationella scenen är nu mer än någonsin sammanlänkad med den turkiske författaren Orhan Pamuk som efter nobelpriset i litteratur i höstas stått i världens blickfång. Båda åtalades för samma omstridda paragraf i turkisk lag, även om bara Dink fälldes, och båda har varit avskydda av landets ultranationalister. I Kulturradions program Biblioteket i december var Pamuk upprörd över att hans roman ”Snö” är så populär och att folk borde uppmärksamma hans övriga böcker mer. ”Snö” utspelar sig i ett insnöat Kars, staden på gränsen till Armenien, och rör sig spänningsfältet mellan kemalism, islamism, modernitet och tradition. Stadens armeniska förflutna finns med som en underström genom boken. Efter mordet på Hrant Dink får nog Orhan Pamuk vänja sig vid att ännu fler i första hand kommer att söka svar på sina frågor om krafterna i det turkiska samhället i just romanen ”Snö”. Redan i fjärde kapitlet blir rektorn för pedagogiska institutet i Kars nedskjuten på ett kafé av en islamistisk fanatiker, ett mord som i kusligt hög grad påminner om fredagens dåd i Istanbul.

I Turkiets grannland Armenien har reaktionerna på mordet förstås varit extra starka med gatumanifestationer till Dinks minne i den armeniska huvudstaden Jerevan under helgen. Jerevantidningen AZG skriver i sin nätupplaga att Hrant Dink var det senaste offret för folkmordet och att hatet, intoleransen och den bedrövliga inställningen till mänskliga rättigheter hos det turkiska etablissemanget banat väg för denna tragedi. Uttalanden från den armeniska diasporan i USA har gått i samma stil och till och med pekat ut den amerikanska regeringen som medskyldig genom sin undfallenhet mot Turkiet i folkmordsfrågan.

                                                      Fredrik Wadström