Thriller om Idi Amin

”The last King of Scotland” – Skottlands siste kung, var ett av alla de namn som Ugandas forne diktator Idi Amin tyckte om att kalla sig, och det är också namnet på den film som har premiär i dag och som handlar om Amins skräckvälde på 1970-talet. Filmen bygger på en bok av Giles Foden och är regisserad av Kevin Mcdonald som bygger på såväl verkliga som påhittade händelser. Amin hade förvisso en skotsk läkare, men filmens doktor Garrigan, spelad av James McAvoy är en fiktiv gestalt. Som Idi Amin ser vi den amerikanske skådespelaren Forest Whitaker som av goda skäl är Oscarstippad för sin rolltolkning.

Under filmens sluttexter får vi se bilder av den verklige Idi Amin från tiden när det begav sig, och då slås man av vilket kongenialt porträtt Forest Whitaker gör av honom. De är nämligen inte alls speciellt lika, ser man, däremot har Whitaker på kornet fångat Amins uttryck, hans sätt att titta, hans utstrålning. Blandningen mellan bullrande livsglädje och paranoid härsklystnad, det här som får hans livmedikus doktor Garrigan att till slut utbrista: Det riktigt otäcka med dig är att du är precis som ett barn!

Så man kan gott säja att det är Whitaker som bär den här filmen, en rolltolkning som på nåt vis omfamnar inte bara Idi Amin som person utan också drömmen om en fri, självständig afrikansk nation. Däremot har ju redan boken som filmen bygger på, känt behovet av att ha en vit västerlänning i en av huvudrollerna för vita västerlänningar att identifiera sig med, nämligen den unge skotske läkaren, i och för sig utmärkt spelad av James McAvoy, som till en början förförs av Amin och närheten till makten och äventyret. Att slava på en liten läkarstation ute i bushen blir plötsligt inte så lockande i jämförelse med eleganta poolpartyn, drinkar och ursnygga ugandiskor. ”Amins lilla vita apa” kallas han elakt efter ett tag.

Men man börjar faktiskt bli lite trött på de här svettiga vita männen som ränner runt i Afrika, på att perspektivet alltid är deras och att det afrikanska hela tiden tenderar att bli en bakgrund, en kuliss. Ironiskt nog blir det så även här, trots att filmen handlar om Amins strävan att förvandla Uganda till ett afrikanskt, om än urspårat men dock, subjekt, så handlar filmen mer om den gode doktorns vankelmod, kärleksaffärer och samvetsförebråelser. Och trots att man så gärna stoppar in amerikaner och européer i filmer om Afrika, så handlar det i stort sätt aldrig om västvärldens egentliga roll i olika politiska skeenden. Att britterna stött Idi Amin antyds i filmen, men i förbifarten. ”The last King of Scotland” skulle kunna bli en ännu kusligare film än den redan är – om man vågade berätta hela historien. Men istället blir det den gamla vanliga sagan om en ond despot, ”en blandning mellan Herman Göring och King-Kong” som man med rasistisk träffsäkerhet kallade honom. Att det var den brittiska armén som var Idi Amins ursprung och hemvist kommer liksom bort. Och Afrika blir en än gång denna mörka, obegripliga och dunkla kontinent.       

Maria Edström