Blekt sex i trädgården

Idag är det premiär för en svensk sexkomedi i trädgårdsmiljö – ”Allt om min buske”. Filmen är långfilmsdebut för regissören Martina Bigert, som också har skrivit manus med Maria Thulin.

Ett vackert och välbärgat par, Nils och Karin, flyttar in i en tjusig villa som visar sig ligga intill en botanisk trädgård som sköts av två excentriska systrar, Isabel och Lily. Uppe i tjusiga villan funkar inte samlivet så bra, och Karin dras mer och mer ner till systrarnas bohemiska kråkslott och trädgårdens prunkande artrikedomen. Det låter väl ganska enkelt, och är det också.

Vad är det då som komplicerar det hela? Ja, inte är det rollkaraktärerna. Karin Lithman som hemmafrun Karin är blond, vettig, men vilsen och förtryckt med nerlagd konstnärskarriär, Ola Rapace som maken är bra på att spela snygg, korkad och aggressiv. Han är nåt slags chef och hans empatiska förmåga är på neanderthalnivå. Det mest intressanta med hans rollfigur är namnet Nils. Han ser nämligen inte ut att heta Nils. Det är också lite originellt att hans dotter, en Ronja Rövardotterfigur som springer omkring i skogen och skjuter ekorrar utan att sikta, heter Barbro. Det ser hon heller inte ut att göra.

Alltså, jag tror att hon skjuter ekorrar, det var lite svårt att höra vad Maria Kulle som spelar den strama systern Lily sa, men jag tror att ekorrarna åt upp stararna och därför måste bort.

Två excentriska systrar i ett grannhus - som skapat sitt eget lilla universum – ja, såna förekommer i en hel del filmer, och man tänker dom sig kanske äldre. Här är dom i yngre medelåldern, till det yttre två fruktbarhetsgudinnor, men livet och sexualiteten tycks fortfarande inte nått in till dom, trots obligatorisk grundskola i vårt land, möjligen på grund av en dominerande mor som ruvar i en monumental grav i grönskan.

Ja, och så börjar det springas i buskarna. Isabel, den andra systern som uppvisar alla tecken på att vara lesbisk, visar sig vara lesbisk, Nils fortsätter att vara lika korkat aggressiv, Karin fortsätter att vara vettig, konstnärlig och ambivalent, och Lily lyckas faktiskt få sig ett skjut. Utan att vara knarkpåverkad, dock.

Då och då får nämligen figurerna - oftast av misstag - i sig magiska svampar, men egendomligt nog påverkar inte knarkruset handlingen. Det är också en sak man kan undra över.

På roliga timmen på mellanstadiet spelade vi ofta teater. Ibland hade vi så kul att vi spelade vidare trots att vi kommit till det vi tänkt var slutet på pjäsen. Ibland ändade allt i kaos och upplösning, och ibland sa helt enkelt fröken till att nu fick nog föreställningen vara avslutad. Precis den känslan fick jag när eftertexterna började rulla.

Karsten Thurfjell