Islamofobi i filmer

Filmindustrin framställer ofta muslimer som grymma, farliga och konstiga och som ett hot mot omvärlden. Det hävdar organisationen Islamic Human Rights Commission i London, i en undersökning.

Teckande Disney-filmen Aladdin, Indiana Jones-filmen Jakten på den försvunna skatten, filmen ”Belägringen” med Denzel Washington och Bruce Willis, den brittiska komedin ”East is East”. Ja, listan kan göras lång på filmer som nämns som exempel på hur muslimer framställs enligt en viss mall... en viss stereotyp, enligt undersökningen bland 1.100 muslimer i Storbritannien. Aladdin får kritik för - som det sägs - karikatyrerna av muslimer, hur personerna till exempel bryter på löjligt sätt när dom talar.”Belägringen” anses i undersökningen länka samman religiösa ceremonier med terrordåd, när filmen berättar sin historia om en terrorattack i New York. De tillfrågade i undersökningen talar bland annat om att det sällan finns några goda muslimer i filmerna - och att muslimerna framställs som de andra och som outsiders. Några i undersökningen sa till och med att de trodde att filmindustrin används som ett verktyg av västländernas utrikesförvaltningar, för att demonisera muslimer.Överhuvudtaget så får massmedierna fick ett ganska lågt betyg, i studien från Islamic Human Rights Commission. En majoritet av de tillfrågade muslimerna tyckte att medierna är islamofobiska.

Organisationen föreslår en större vaksamhet för de här frågorna inom filmindustrin - och att nyhetsjournalister ska ta ett större ansvar när dom rapporterar om muslimer.

Maria Eksedler