Årets polarprisvinnare

I går blev det, som ni kanske redan vet, klart att årets Polarpris tilldelas kompositören och minimalisten Steve Reich och saxofonisten Sonny Rollins.

Hur ska man förhålla sig till alla dessa priser... Det är ju ett faktum att vissa med åren drar på sig en sorts värdighet som gör att man inte kan gå förbi dem. Men att i dessa tider försöka bygga upp ett pris till en nivå där man i alla fall inofficiellt törs andas det där i prissammanhang så åtråvärda N-ordet det där prisernas pris från vilket så många vill att det ska stänka lite ära även på dem dit är det långt.

Och efter att ekonomin lyckades kuppa in ett nobelpris som inte något nobelpris så har nog dörren slutligen stängts för att låna strålglans från den gamle dynamitarden.

Polarpriset gör vad det kan. Kungliga musikaliska akademin hyser prisnämnden och summan är hyfsat ansenliga 1 mljon pers person.

Men listan av pristagare är lindrigt sagt virrig - som förra årets Led Zeppelin - vissa har inte slutat skaka på huvudet än. Årets vinnare Steve Reich och Sonny Rollins är mindre kontroversiella även om det finns en mängd jazzmusiker och en lite mindre mängd minimalister som man kan tycka mer om eller mindre

Problemet för polarpriset är ändå att jag och förmodligen fler med mig inte fattar riktigt vad det är för ett pris, vem ska få det och varför det. Det känns som att det delats ut av personer som inte har den där maximala kollen på klassisk och populär musik.

Gunnar Bolin