Guys and dolls stort i Malmö

Med en ensemble på 30 man och en orkester på 18, så är musikalen Guys and Dolls vårens stora privatteatersatsning i Malmö.

Tommy Körberg, Jenny Silver, Claes Malmberg och Sofie Lindberg gör huvudrollerna i den här historien om vadhållning och gambling i 40-talets New York och premiär var det i fredags på Slagthuset.

David Richter har sett den.

Tommy Körberg gör gamblern Sky Masterson och sjunger Luck be a Lady - det väl mest kända numret i den här musikalen av Frank Loesser, som framförallt på Broadway betraktas som en av de riktiga klassikerna.

I Malmö tar det lite tid innan spelet faller på plats. Första akten känns helt enkelt inte riktigt klar än. Flera ganska statiska scener med långa och faktiskt lite poänglösa dialoger gör att föreställningen inte får upp farten.

Men så händer något i pausen, för i andra akten blir det bättre - tempot, skådespeleriet och hela uppsättningen lyfter. Det är också här de bästa numren kommer - framför allt en helt bländande akrobatisk dans av den manliga delen av dansensemblen. Kvällens showstopper.

Medan Tommy Körberg gör sin gambler lite mer återhållet, trycker Claes Malmberg ivrigt på gaspedalen. Sofie Lindberg gör en naiva nattklubbssångerska och Jenny Silver är söt frälsningssoldat som blir föremål för styckets vadhållning.

Och även om samspelet i kvartetten periodvis haltar på sina håll, rätas mycket upp i sångnumren. Tommy Körberg är superb. Musiken ligger så rätt för honom, och han vet att förvalta läget. Speciellt i andra aktens Ögon ler när en kvinna är kär.

Men också Sofie Lindberg och Jenny Silver fungerar bra i duetten Gift dig med honom.

Tveklöst hade uppsättningen - i regi av Anders Aldgård - mått bra av att kortas ner, och visst behöver den trimmas några gånger till för att sätta sig. Men då kan det bli en vinst både för teatern och publiken.

David Richter

david.richter@sr.se