Kriget i Irak på Tate Britain

Det som det brittiska parlamentet förbjöd och polisen rev ner, har nu hamnat på ett av de finaste muséerna i London. Det handlar om många, många meter med plakat och bilder, i protest mot kriget i Irak.

Ståtliga Tate Britain i London är ett museum med klassisk konst från de senaste århundradena. Men bland de stora, kända verken finns nu också en modern kontrast - en protest mot det pågående kriget i Irak.

- Jag tycker det är hemskt... och det värsta är bilderna på alla barn... fruktansvärda skador och sjukdomar och dom kan inte ens behandla dom, dom kan inte göra någoting, säger Gail Crewcandy, en av alla besökare.

Uställningen State Britain består av 40 meter med bilder, plakat, banderoller, tidningsklipp, kläder som ska se nerblodade ut... och mycket annat. Det är konstnären Mark Wallinger som har återskapat allting precis så som det såg ut i verkligheten, utanför det brittiska parlamentet. Men efter ett politiskt beslut rev polisen ner alltsammans.

Det enda som finns kvar utanför parlamentet är ett litet utrymme på några meter, där aktivisten Brian Haw har tillstånd att sitta dygnet runt och protestera mot Storbritanniens utrikespolitik.

Men på Tate går det alltså att ta del av det tidigare missnöjet - mest dramatiska är kanske bilderna på döda och skadade barn. Här finns också en karikatyr av premiärminister Tony Blair, finansminister Gordon Brown och förre utrikesministern Jack Straw när dom tvättar händerna i blod.

Och medan vissa turister skyndar förbi, så tycker en del britter att utställningen är bra.

- Jag håller med dom som protesterar- och jag är glad att utställningen får utrymme här, säger Richard Smith.

Och Gail Crewcandy menar att vi kanske inte förstår riktigt förrän vi ser bilderna.

Utställningen på Tate Britain pågår till i slutet av augusti.

Maria Eksedler

maria.eksedler@sr.se