Annan Trier i Göteborg

Vi gör ännu ett nedslag på den pågående Göteborg Filmfestival. I Kulturnytt har ni tidigare kunnat höra om danske Lars von Triers nya film, men för att krångla till det hela finns det en Trier till att hålla ögonen på. Fast från ett annat nordiskt land.

Joachim Trier heter han och norsk films nya hopp. Han har tidigare gjort uppmärksammad kortfilm och hans långfilmsdebut Reprise visas på filmfestivalen i sektionen med det flådiga namnet - The Ingmar Bergman debut award. Reprise handlar Erik och Philip två unga män med författar drömmar.

Philip blir antagen, utgiven och hyllad och psykotisk. Den mer stabile Erik blir refuserad. Fast i inledningen av filmen blir de båda världstjärnor - men det var nog en ungdomsdröm. Reprise stannar upp och börjar om, och berättelsen om vänskap och galenskap kränger i takt med ett rytmisk och mycket stilmedvetet bildflöde.

Och syns att det finns pengar i norsk film, det ser dyrt ut, och som samtidskildring fångar den underströmmar i ett ett alltmer välbärgat samhälle. Kul också att Joachim Trier fångar kärleken till litteraturen på ett sätt som smittar av sig.

Och på tal om litteraturen, en av de senaste decenniernas mer uppmärksammade norska romaner - har blivit till en annan av filmfestivalens pärlor. Dag Solstads Gymnasielärare Pedersen har filmatiserats av Hans Petter Moland. Filmen, som handlar om lärares engagemang och irrvägar i en vänstersekt på 70-talet , den är rent bildberusad, med mycket lyckade lån från socialistisk-realistisk propaganda kitch. Vajande röda fanor från stora ånglok, arbetets hjältar lyckligt leende och tusen blommor blommar. Allt spelas upp i Pedersens inre innan han till sist vaknar upp till den bistra verkligheten.

Det är väl använda oljepengar.

Måns Hirschfeldt

mans.hirschfeldt@sr.se