Så talar en hjälte

I lördags hölls Förintelsens minnesdag, och i samband med detta kommer nu den polske författaren Wladyslaw Bartoszewski till Sverige. Han har i olika omgångar suttit inne som politisk fånge, fängslad av både nazister och kommunister. Bartoszewski som bland annat fått Tyska bokhandelns fredspris och Heinrich Heine-priset har kommit ut med en bok på svenska med titeln ”I hjärtat av Europa”. Kjell Albin Abrahamson har läst den.

Den 85-årige Wladyslaw Bartoszewski kallar sig själv för ”en erfaren fängelsekund”, och det kan man tryggt påstå. Nio jular har han firat bakom galler. Nazisterna satte honom i koncentrationslägret Auschwitz och när andra världskriget äntligen var över satte kommunisterna honom på kåken, tre gånger. Första gången ett och ett halvt år, sedan på 50-talet 5 års fängelse för påstått spioneri och senaste han var internerad var i samband med det polska undantagtagstillståndet 1981. Däremellan lite trakasserirättegångar, naturligtvis rese- och publiceringsförbudförbud. Sitt livs första utlandsresa gjorde Bartoszewski 41 år gammal. Resan gick till Israel för att hämta den prestigefyllda utmärkelsen De rättfärdiga, för hjälp åt judar under andra världskriget. I det fria Polen blev han ambassadör i Wien där jag träffade honom flera gånger och sedan blev han utrikesminister. Ett märkligt levnadsöde.

Bartoszewski hör onekligen till de rättfärdiga. En person som vågar gå emot strömmen, en annorlunda och missanpassad person i mångas ögon. Livet går ut på att kunna se anhöriga och vänner i ögonen. Han är 1900-talets modiga historia, den som protesterade både mot nazisternas och kommunisternas vidrigheter. Det lönar sig att vara anständig, skriver Bartoszewski. Så heter också boken i original Warto byc przyzwoitym. Boken är en så uppbyggelig läsning att man lovar att följa sin inre röst, trots rädslan. Jag har ofta varit rädd, jag avundas människor som inte känner fruktan, skriver Bartoszewski. Så talar en hjälte.

Kjell Albin Abrahamson