Okrossbar en roman om en svunnen punktid

Martin Jonols (tidigare Montelius) var med och startade Teater Sputnik i Stockholm för 20 år sen. Sen har han regisserat och skrivit pjäser på bland annat Radioteatern, inte minst var han en av författarna till serien Hundsjöviken. Nu romandebuterar han med ”Okrossbar”, om en svunnen punktid på 80-talet i Stockholm. Negar Josephi har läst den:

Blackeberg, Hökarängen och Bagarmossen. De är dom Stockholmsförorterna som Jonatan, Subbe och deras vänner kommer ifrån. Det är 80-tal, punktid och man ska gnälla över sin härkomst. Men Jonatan och hans kompis Subbe är väldigt stolta över sina förorter. Dom hatar etablissemanget. ”Julafton är över för medelklassen. Vi är här nu och tar tillbaka det vi behöver” vrålar dom. Suger i sig Camels utan filter och sparkar bort backspeglarna på skinande bilar på Östermalm. Och snutarna, dom slutar aldrig att jaga dom.

Det är Jonatan som håller oss läsare i handen genom sina knarktokiga nätter. Själv är han en pilsk och punkig version av tuttjagaren Benny Hill. Bröstklämandet i boken fortgår i princip hela tiden. Om det inte är Miriams gammaltestamentliga boobs flödande av mjölk och honung så är det Sannas glasfibervassa eller Nadjas tröstande osv osv…

Splittrade och förvirrade förortssjälar är Martin Jonols mjukporriga karaktärer som upprepar sig i 153 sidor. Det handlar om supande, revolterande, uttråkade och bortskämda ungdomar som egentligen har det lite för bra under 80-takets folkhem-Sverige.

Det flödande snabba tempot gör det lättläst och jag misstänker att det också ska finnas en sorts svarthumor som ska få läsaren att skratta till då och då. Men ingenting får en att skratta eller komma in i djupet eftersom det just denna historia saknar. Det finns ingen karaktär som man riktigt kommer nära. I gränsen till närhet kommer man Jonatan då han får oralsex på Strandvägen av en SVT-kvinna.

Det här är ingen historia som är omstörtande eftersom man har hört den om och om igen av numera avdankade punkare och som läsare ställer mig frågan: vad vill denna roman? Är det här verkligen för läsaren eller är Martin Jonols romantiserande nostalgi för sig själv och sina numera grånade punkarkompisar?

Negar Josephi

negar.josephi@sr.se