Vem ställer ut i nordiska paviljongen i Venedig?

I sommar sammanfaller dom båda megautställningarna Biennalen i Venedig och Documenta i tyska Kassel, dom öppnar veckorna efter varann i början av juni. I går offentliggjorde årets curator för den nordiska paviljongen i Venedig, René Block, vilka konstnärer han valt. René Block är en riktig veteran med rötter i 60-talets Fluxusrörelse, han kommer från Tyskland och är lustigt nog chef för Konsthallen Fridericianum i just Documentastaden Kassel. Men han har jobbat mycket i Norden, inte minst i Köpenhamn där han deponerat sin stora konstsamling.

Från Sverige har René Block valt två konstnärer, dels Jacob Dahlgren, känd för sina ränder och ofta humoristiska arbeten med färgmönster. Senast sågs hans golv av olikfärgade badrumsvågar på Bonniers konsthall i Stockholm.

Och så Sirous Namazi, som bland annat uppmärksammats för en installation med en parabolförsedd balkong. Sirous Namazi är född i Iran och kom till Sverige som tonåring.

Finländske representanten Adel Abidin har dessutom irakisk bakgrund. Från Finland kommer också Maaria Wirkkala.

Från Norge blir det Toril Goksøyr och Camilla Martens.

Även Lars Ramberg, norsk konstnär boende i Berlin med flera uppmärksammade offentliga arbeten kommer att bidra med ett särskilt utomhusprojekt – på Biennalen i Venedig.

Karsten Thurfjell