Public service och Adaktusson i TV8

I och kring Riksdag och Regering är flera ovanligt intensiva debatter igång, inte minst den om Public Service. Och i går var det premiär i TV8 för det nya politiska magasinet Adaktusson. Programledaren kommenterar. 

I och kring Riksdag och Regering är flera ovanligt intensiva debatter igång, inte minst den om Public Service. Utbildningsminister Lars Leijonborg vill starta en statlig kvalitetsfond för att stödja även privata TV-kanalers produktion, vilket även avhoppade SVT-reportern Lars Adaktusson skrev i ett debattinlägg, sin första arbetsdag på Stenbeckföretaget MTG. Adaktusson saknar uppenbarligen sitt gamla företags arkivresurser och vill att dom öppnas för dom privata kanalerna. Mothugg fick båda i går av TV4:s Jan Scherman, som tycker att vinstrika företag som Bonnier och MTG gott kan klara finansieringen av kvalitetsprogram själva.

Nå, alla försvarar förstås sina positioner, men nog är gråzonerna stora på TV-marknaden, där SVT ska hävda en egen profil bland alla sina sponsrade sportsändningar.

I går var det i alla fall premiär i TV8 för det nya politiska magasinet Adaktusson, och var det då någon skillnad?

Nej, frisyren var densamma, formen i stort sett snarlik, man har valt sittande gäster i stolar, och kvällens nyhet, ännu ett kapitel i Lars Danielsson-följetången, den citeras i dagens tidningar och även här i radio förstås. Man kanske kan tycka att det här borrandet i vem som var mest klantig den där katastrofala annandagen för två år sen, kanske inte har den bärigheten. Landets styre var inte berett på tsunamin, och att många var senfärdiga, handlingsförlamade och kanske studsade i kompetenstaket står helt klart. Men frågan är vilka som inte skulle ha gjort det. Att många skäms i efterhand och gärna vill dölja sina misstag är förstås klandervärt, men då är det kanske viktigare att förbättra departementens kompetens än att söka plocka politiska poänger. Något som också journalisterna Christer Isaksson och Gustav Fridolin, tidigare rikdagsman, kom in på efter en stund i programmet. Annars var det som sagt sig innehållsligt likt i Adaktussons nya MTG-studio, med en liten men lydigt applåderande publik.

Det är väl bara att hoppas att den ökade TV-konkurrensen från alla avhoppade SVT-veteraner sätter sprätt på ettans och tvåans journalistiska ambitioner.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se