Popmusiker romandebuterar

Everything but the girl som bestod av Tracey Thorn och Ben Watt. När Everything but the girl som bestod av Tracey Thorn och Ben Watt  var på toppen av sin karriär drabbades Ben Watt av en obehaglig sjukdom, Churg-Strauss där immunförsvaret börjar angripa kroppens friska delar. Efter mycket lidande och flera feldiagnoser visade sig att det handlade om . Om detta har han skrivit i boken Patient. Nu kommer den på svenska översatt av Niclas Nilsson.

Jag blev överraskad. Trots att ämnet är dystert; ung framgångsrik popmusiker drabbas av hemsk obegriplig sjukdom präglas boken av stor lätthet. Och av en enorm blick för detaljerna oavsett om det handlar om barndomens trädgård eller brittisk sjukhus interiör. Syftet är inte att läsaren skall tycka synd om författaren, syftet är att läsaren skall få en historia om sjukdom och tillfrisknande. Men Patient handlar lika mycket om kärlek. När Ben Watt lider på sjukhuset, ständigt nya plågsamma operationer, undersökningar och medicinering finns hans flickvän Tracey Thorn hela tiden där. Sån kan kärleken vara. En människa blir sjuk men inte övergiven fast hon är frånstötande och nära döden. Ibland när jag läste tyckte jag att Tracey Thorn var för tyst och att han förväntade sig att hon skulle orka utan att se henne. Men det ändras när det är dags för den första permissionen. Med några enkla detaljer blir det tydligt att författaren ser hur flickvännen haft det. Hennes plåga syns i tomma färdigmatskartonger och hoprafsade högar av ägodelar. Han älskar henne och hon honom utan att det blir övertydligt, utan att det sägs rent ut.


Boken har underrubriken Den sanna berättelsen om en ovanlig sjukdom. Jag gillar inte den här raden eftersom den i onödan placerar romanen bland alla baserat * på - en verklig händelse produkter. Patient är en riktig roman eftersom den inte bara berättar om något som hänt utan också gör litteratur av det. Historien skrivs så att den blir personlig och inte privat. Livet tolkas, det blir inte bara redogjort för och genom att i små glimtar även berätta om vem Ben Watt var före sjukdomen handlar boken om en människa och inte bara om en patient.

Louise Epstein

louise.epstein@sr.se